Tvrđava Gradina Srebrenik

Port Aventura

Ulaz u park u mediteranskom stilu sa neizostavnim Perom Djetlicem.
More u Mediteraniji. Tamo u daljini se nadzire roller coaster.
Ulaz u Pensilvanijski dio.
Pensilvanijski vodopadi.
Pozornica u Pensilvaniji za koncerte ili predstave na otvorenom.
Podmornica koja reklamira Sea Odisey atrakciju.
Prekrasni vjestacki vodopadi, mozete proci cak i iza njih, kroz pecine.
Trazenje puta do pravog roller coastera. U pozadini je jedan mali steal roller.
Dole je veliki brod ljulja.
Kinesko posudje za caj - mene glava zaboli samo gledajuci druge da se vrte.
Setnja kroz kineski dio do Dragon Khana.
Priblizavanje najvecoj atrakciji.
Ulaz na roller.
Cekanje u redu na vozic.
Vozic na sinama.
Jedan od prolazaka kad se vozic izvrne naopako.

Navigacija: 1 2 3 4 5 >
Oznake: Ulaz u park u mediteranskom stilu sa neizostavnim Perom Djetlicem. More u Mediteraniji. Tamo u daljini se nadzire roller coaster. Ulaz u Pensilvanijski dio. Pensilvanijski vodopadi. Pozornica u Pensilvaniji za koncerte ili predstave na otvorenom. Podmornica koja reklamira Sea Odisey atrakciju. Prekrasni vjestacki vodopadi, mozete proci cak i iza njih, kroz pecine. Trazenje puta do pravog roller coastera. U pozadini je jedan mali steal roller. Dole je veliki brod ljulja. Kinesko posudje za caj - mene glava zaboli samo gledajuci druge da se vrte. Setnja kroz kineski dio do Dragon Khana. Priblizavanje najvecoj atrakciji. Ulaz na roller. Cekanje u redu na vozic. Vozic na sinama. Jedan od prolazaka kad se vozic izvrne naopako.

Lokacija: Port Aventura, Spanija
Datum: Ponedjeljak 26. Maj 2003.
Avanturisti: Tanja, Mesak, Celo, Sanela i Kristijan
Vrijeme: Pretezno suncano
Objekt: Zabavni park

Part Aventura je Universalov zabavni park. Nesto slicno Disnilandu samo sto ga je napravio Universal Pictures, i glavni lik je Pero Detlic. Park je ogroman, i nismo ga uspjeli obici za 1 dan. Ali smo obisli glavne atrakcije.

Park je podjeljen na 6 velikih dijelova: Mediteraniju, Polineziju, Kinu, Meksiko, Daleki zapad i Kosta Karibe. Prelaskom iz jednog dijela parka u drugi odmah se mijenja scenario, zgrade su u drugom stilu, staze, mostovi, biljke, kamenje, lampe, klupe i sve sto se vidi. Cak se i pozadinska muzikica promjeni. Svaki dio je velicine barem 1 hektar povrsinski. U parku inace ima 134 atrakcije, od kojih je 65 restorana ili prodavnica (suvenira, hrane, pica, fotografija sa atrakcija, odjece…). U parku se nalaze sve potrebne masine (?!?). Tu je 6 roller coastera, wather splash, rapidse, kucu straha, bezbroj vrteski, vozic koji vozi kroz cijeli park, Log Flumes (vodeni roller coaster gdje su vozici u obliku balvana), brod ljulja, vodene tobogane, i sve sto se moze vidjeti u igri Roller Coaster Tycoon.

Najveca atrakcija je Draghon Khan, to je roller coaster steal tipa. Vidi se sa autoputa sa daljine od oko 20km. Inace to je najveci roller coaster u Evropi. Ima ogroman prvi drop od preko 50 metara, 2 velika i 2 mala loopa, ima inverted dio, ima sve elemente jednog steal roller coastera. Voznja je nezaboravna, vjerujte mi. Ovo je inace glavna atrakcija kineskog dijela parka. Osim njega tu su razne kineske vrteske, cajne solje, luka za kineske brodice i sl..

Glavna atrakcija Polinezijskog dijela je Tutuki Splash. Voznja camcem, 20 osoba unutra umjetnom vodenom stazom, koja se dize na oko 20 metara visine i odatle camac pada na dno rijeke, uz ogromni pljusak vode. Na stazi ima i jos jedan manji splash, i sl.. Pustanje camaca je sinhronizovano tako da onaj koji pravi pljusak uvjek isprsce one na susjednoj stazi 🙂

U Pensilvanijsom dijelu je jako popularan i Sea Odyssey, kino u kome se prikazuje podvodna avantura, ali sa sjedistima koja se ljuljaju u zavisnosti od scene. Ovo pod hitno moraju instalirati u sva kina, osjecaj je fenomenalan, jer osim zvuka i slike film dobije jos jednu dimenziju. Tu se nalazi i ogromni brod ljulja, koji se ljulja nad vjestackim jezerom, kao i pozornica na otvorenom za izvodjenje predstava, prelijepo uklopljena kao ostvo na jezercu.

U Mexikanskom dijelu je najpopularniji Templo del Fuege, kuca straha. Vjerovao sam da me nista ne moze uplasiti, jer znam da idem na mjesto gdje me plase, ali sam se prevario. Kuca je podijeljena u 3 dijela, pripremni, sa strasnim scenama (manje vise bezveze), drugu, gdje dvoje glumaca glume kao scenu iz Indijane Jonsa, uz svjetlosne efekte i pricaju pricu koja priprema publiku za zavrsni treci dio. U trecem dijelu publika je na platformi iznad vode, tamo je “pozornica” sa velikom mrtvackom glavom. Taj Indijana Jones uzima iz glave dijamant i onda scena pocinje da ekssplodira. Voda ispod prokljuca, a zatim se zapali, veliki kamen padne u vodu i voda prsne prema publici (ali pada na 10 cm od publike, razne lutke iskacu iz vode uz prskanje, scena explodira, plamen se osjeti na samom licu, plafon gori, pod, voda, sve gori. Plamen iz eksplozija dodje do samih lica publike. I na kraju sve se pogasi, mrak i platforma na kojoj stojimo se trzne, prema dole, dobijes osjecaj da padas u zapaljenu vodu. Brrrrr. Tu se nalaze i piramide, po 20-30 metara visoke, vrteske meksicke i sl..

U Western dijelu parka nalazi se cak 4 roller coastera. Prvi je mini tipa, rudarski. Zove se EL Diablo, Tren de la Mina. Posjetioci se voze u vozicima koji izgledaju kao oni vozici u rudnicima u kaubojskim filmovima. Sve je to nekako klimavo i nikakvo. A vozic ide oko 60-70 km/h po sinama gore dole, lijevo desno, nakosi se i po 45 stepeni na lijevo ili desno ali ne padne 🙂 Sledeci je manji roller coaster koji prima samo 10 ljudi u vozic, woden tipa. Dobar je jer se ukrsta sa druga dva roller coastera, pa je osjecaj fenomenalan kad se susretnes sa drugim roller coasterom. I najveca atrakcija je sigurno sistem od 2 wooden rollera coastera (crveni i plavi), koji se ukrstaju sa Stampidom. Ova dva roller coastera se obavezno pustaju sinhrono, da oba vozica krecu i isto vrijeme, svako svojim sinama. Sine su obicno jedne kraj drugih, pa je zanimljivo gledati one u susjednom kako vriste. Staza je puna vratolomija, sve se trese jer je od drveta, a konstrukcija ide na barem 35 metarta visine. Pred kraj staze staze se rascijepe i sa dva brda krecu vozici jedan prema drugome, i pred sam “sudar” se rastave na dvije strane. Da dusa stane. Ovdje se nalazi Wooden Flume, roller coaster baziran na vodenom toku, gdje se vozite u velikim balvanima. Tu su i Grand Canyon Rapids tj. u gumenim okruglim camcima se spustate niz divlji tok, kraj vodopada, djece koja vas prscu vodenim puskama i sl..

U Mediteraniji se nalazi hotelski kompleks i sve su zgrade napravljene u nekom Dalmatinskom stilu. Tu je kompleks od 6-7 bazena i jedno veliko “more”. Po kome plove jedrenjaci i prevoze posjetioce tamo vamo.

U Kosta Karibe nismo stigli ni da odemo. Tamo se prema mapi nalaze sve vodene atrakcije, veliki vodeni tobogani, bazeni, plaze u raznim stilovima i sl..

Da se park isproba malo je 1 dan koliko sam proveo u njemu. Treba dan samo da se obidje da se vidi kojih sve atrakcija ima, bez da i jednu isprobate. Dozivljaj je fenomenalan, atrakcija ima u izobilju, i to svih vrsta. I onih za hrabre, a i za trudnice i djecu. Aranzman nas je kostao 42 Eura (ulaz sa prevozom iz Loreta – 300 km). Barselona je oko 180 km od parka. Ulaz je inace 48 Eura za 3 dana, za dva parka, ali postoje razni aranzmani za djecu, zavisi da li nocite tu ili ne i sl.. Najeftinija ulaznica je 17 Eura.

Komentariši