Kazani - Tinja - Srebrenik

Kazani – Kuge – Bjelave – Potpec

Pogled na Tinju od usca nizvodno.
Pogled na Tinju od usca pa uzvodno.
Slijevanje vode iz prvog kazana u potok. Slap je oko 2 metra.
Zadnji slap ovog potoka.
Prvi kazan, i slap koji ga napaja vodom. Slap visine oko 3 metra.
Pogled sa slapa u dubinu.
Odmor.
Svjetlucanje vode.
Treci kazan, poprilicno zaledjen, sa velikim vodopadom.
Najveci vodopad, visine oko 7-8 metara.
Donji dio tog istog vodopada.
Strmi i teski uspon, uz gornje tokove.
Vodopad.
Pogled sa sredine velikog vodopada.
Gornji tok potoka.
Dosli smo odozdo.

Navigacija: 1 2 3 >
Oznake: Pogled na Tinju od usca nizvodno. Pogled na Tinju od usca pa uzvodno. Slijevanje vode iz prvog kazana u potok. Slap je oko 2 metra. Zadnji slap ovog potoka. Prvi kazan, i slap koji ga napaja vodom. Slap visine oko 3 metra. Pogled sa slapa u dubinu. Odmor. Svjetlucanje vode. Treci kazan, poprilicno zaledjen, sa velikim vodopadom. Najveci vodopad, visine oko 7-8 metara. Donji dio tog istog vodopada. Strmi i teski uspon, uz gornje tokove. Vodopad. Pogled sa sredine velikog vodopada. Gornji tok potoka. Dosli smo odozdo.

Lokacija: Tromedja: Potpec, Kuge, Bjelave
Datum: Nedjelja 23. Mart 2003.
Avanturisti: Sead i Kristijan
Vrijeme: Suncano, ali skroz hladno
Objekt: Potok sa velikim vjerovima, brzacima i vodopadima

Danima smo se raspitivali za ovo mjesto. Znali smo da postoji negdje u Klisuri nesto ovakvo ali ne i precizno kako do njega doci. Sad znamo da postoje 3 nacina:
1. Doci u Klisuru, pregaziti Tinju i doci na usce ovog potoka sa Tinjom;
2. Otici na kraj Bjelava i spustiti se niz strmu liticu do potoka;
3. Otici u gornje krajeve Majevice, u Kuge, pa se spustiti tokom potoka.

Tinja je velika ovih dana, i nije je moguce preci bez kvasenja. Vanjska temperatura je blizu tacke smrzavanja pa smo eliminisali nacin dolaska broj 1. Za ljeto se ovaj nacin treba preferirati. Za ovo trece nismo ni znali da postoji pa smo otisli u Bjelave sa odlukom da se spustimo niz liticu. Jedan domorodac nas je upozorio da je to skroz rizicno i da on ne zna nikoga ko je to uspjeo, nego nas je savjetovao da idemo zaobilaznim putem, da se spustimo do Tinje i da idemo uzvodno sa njene desne strane do usca. Poslusali smo savjet iskusnijeg.

Kazani su nas odusevili. To je kompleks od 3-4 vijera velike dubine i promjera 5-8 metara. Izmedju vijerova se nalaze prekrasni slapovi a najveci od njih ima barem 8 metara. Vodu u kazane donosi potok koji tece sa vrha Majevice. U svom toku od Bjelava pa do Kuga kreira niz slapova, vjerova i kanjona. U gornjem toku je miran sumski potocic. Prije samog usca ovog potoka sa rijekom Tinjom nalazi se i jedan ogromni izvor vode. Iz samog brda istice cijeli jedan potok i uliva se nakon 5-6 metra u Kazane.

Teren je poprilicno nepristupacan. Potok je usjekao jako dubok kanjon, na mjestima i po 30-40 metara dubine. Ici uzvodno potokom je tesko, ponekad se treba penjati i po 5-6 metara uz vertikalne stijene da bi se doslo na vrh vodopada. Potok je na mjestima jako dubok i nije ga moguce pregaziti kroz vodu, nego treba ici zaobilazno preko strmih lijevih ili desnih ivica kanjona. Takav je u prvih 500 metara od usca pa uzvodno. U gonjim tokovima je klasicni sumski potok, sa pasnjacima sa obje strane. Alternativno se do Kazana moze doci odozgo, iz Kuga ili iz Potpeca sici do pocetka stjenovitog kanjona, pa onda ici nizvodno.

Komentariši