Tvrđava Gradina Srebrenik

Zgrada princa Velida

Pogled na stranu.
Fare u procesu ilegalnog fotografisanja.
Memleka je oko 3 km daleko.
Donji dio grada.
Zanimljiv efekat koji ne moze stati u jednu fotografiju. Duga oko zgrade.
Odlazi oblak.

Navigacija: < 1 2 3 4
Oznake: Pogled na stranu. Fare u procesu ilegalnog fotografisanja. Memleka je oko 3 km daleko. Donji dio grada. Zanimljiv efekat koji ne moze stati u jednu fotografiju. Duga oko zgrade. Odlazi oblak.

Lokacija: Saudijska Arabija
Datum: Ponedjeljak 28. Februar 2005.
Avanturisti: Kristijan i Fare
Vrijeme: Pred kisu
Objekt: Najveca zgrada u Arabiji

Princ Velid je najbogatiji Arap. Ne zato sto je princ iz kraljeve obitelji i defakto ima vlast, vec zato sto je dobar i uspjesan u biznisu. Vlasnik je i dionicar milion nekih uspjesnih firmi, u Arabiji i sirom svijeta. Pouzdano je da je vlasnik evropskog Diznilenda, nekog dijela Mercedesa, kupio je nedavno Samsung, vlasnik je nekih telekoma, a ono sto mene najvise fascinira je da je vlasnik 5% Svjetske banke. Naftu i to ne zelim ni spominjati.

Kralj je imao najvecu zgradu u Arabiji do par godina (Kingdom tower). Velid je u atraktivnom dijelu Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije, napravio najvecu zgradu u cijelom arapskom svijetu. Za sad najvece, ali gradi se u Dubaiju u Arapskim Emiratima jedna veca. Zgrada je fascinantna, 299 m visine, 99 spratova. Nekog je cudnog spljosteno valjkastog oblika sa velikim V otvorom na vrhu, celicna, sa mostom na vrhu. Sa daljine od 60 km izvan Rijada i dalje se vidi golim okom, provjereno. Nocna svjetla su prelijepa, dnevna jos bolja. Odsjaj neba na kristalno cistim staklima.

Unutrasnjost da ne spominjem – sami mermer, staklo, raskos, bogastvo i prestiz. Mostici spajaju sve spratove, lifotovi na sve strane, ograde, holovi, fontane. Donji podrumi su kompleksi garaza, 4 sprata trznog centra sa elitnim prodavnicama. Prostorije za vjernike. Jedan sprat specijalno za zene gdje muskarci ne mogu uci. 99 spratova poslovnih kancelarija, rezidencija samog princa, dvorane i ko zna sta. Na samom vrhu Sky Bridge – Nebeski most.

Lift ide nevjerovatnom brzinom. Sema zaustavljanja radi brzine nije svaki sprat. U pocetku je izbor po sprat dva, pa onda po 4, pa po 8 spratova. Za manje od 1 minute digne vas na vrh grade. Pogled sa zgrade je fenomenalan. Cijeli grad je pred vama. Mana je sto nije dozvoljeno fotografisanje, a aparati su nam oduzeti jos na samom ulazu. Fotografije sa vrha zgrade su napravljene na mobitelu 🙂

Osiguranje je veliko. Prije ulaska, svaki automobil se pregleda, svaki pjesak se pregleda. Po 2-3 cuvara su na svakom spratu. Fotoaparati se oduzmu, mobiteli ne.

Obratite paznju na fotografije, svaka kockica je jedan sprat.

Komentariši