Tvrđava Gradina Srebrenik

Zgrada princa Velida

Visoki odsjaj.
Nocni ulaz u zgradu.
Iz auta - Slow motion.
Nocne boje.
Nocne boje.
Pogled sa otprilike 3 kilometra. U pozadini je Kingdom Tower.
Sa parkinga.
Zgrada je orjentir, ako se izgubite u gradu. Vidi se sa svake strane.
Pogled sa Nebeskog mosta prema Kingdom Toweru. Po kisi.
Po prestanku kise, pojavila se duga. Ali duga koja ide oko zgrade. Okrugla.
Dvostruka duga.
Probijanje sunca.
Dvije glavne magistrale. Lijeva ima 7 traka u svakom smijeru, desna 5 straka u svakom smijeru.
Gradu se ne vidi kraj ni na jednu stranu.
Druga po visini zgrada izgleda maleno :)
Ovo dole nisu pustinjske rupe, vec krovovi velikih zgrada prekriveni pijeskom.

Navigacija: < 1 2 3 4 >
Oznake: Visoki odsjaj. Nocni ulaz u zgradu. Iz auta - Slow motion. Nocne boje. Pogled sa otprilike 3 kilometra. U pozadini je Kingdom Tower. Sa parkinga. Zgrada je orjentir, ako se izgubite u gradu. Vidi se sa svake strane. Pogled sa Nebeskog mosta prema Kingdom Toweru. Po kisi. Po prestanku kise, pojavila se duga. Ali duga koja ide oko zgrade. Okrugla. Dvostruka duga. Probijanje sunca. Dvije glavne magistrale. Lijeva ima 7 traka u svakom smijeru, desna 5 straka u svakom smijeru. Gradu se ne vidi kraj ni na jednu stranu. Druga po visini zgrada izgleda maleno :) Ovo dole nisu pustinjske rupe, vec krovovi velikih zgrada prekriveni pijeskom.

Lokacija: Saudijska Arabija
Datum: Ponedjeljak 28. Februar 2005.
Avanturisti: Kristijan i Fare
Vrijeme: Pred kisu
Objekt: Najveca zgrada u Arabiji

Princ Velid je najbogatiji Arap. Ne zato sto je princ iz kraljeve obitelji i defakto ima vlast, vec zato sto je dobar i uspjesan u biznisu. Vlasnik je i dionicar milion nekih uspjesnih firmi, u Arabiji i sirom svijeta. Pouzdano je da je vlasnik evropskog Diznilenda, nekog dijela Mercedesa, kupio je nedavno Samsung, vlasnik je nekih telekoma, a ono sto mene najvise fascinira je da je vlasnik 5% Svjetske banke. Naftu i to ne zelim ni spominjati.

Kralj je imao najvecu zgradu u Arabiji do par godina (Kingdom tower). Velid je u atraktivnom dijelu Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije, napravio najvecu zgradu u cijelom arapskom svijetu. Za sad najvece, ali gradi se u Dubaiju u Arapskim Emiratima jedna veca. Zgrada je fascinantna, 299 m visine, 99 spratova. Nekog je cudnog spljosteno valjkastog oblika sa velikim V otvorom na vrhu, celicna, sa mostom na vrhu. Sa daljine od 60 km izvan Rijada i dalje se vidi golim okom, provjereno. Nocna svjetla su prelijepa, dnevna jos bolja. Odsjaj neba na kristalno cistim staklima.

Unutrasnjost da ne spominjem – sami mermer, staklo, raskos, bogastvo i prestiz. Mostici spajaju sve spratove, lifotovi na sve strane, ograde, holovi, fontane. Donji podrumi su kompleksi garaza, 4 sprata trznog centra sa elitnim prodavnicama. Prostorije za vjernike. Jedan sprat specijalno za zene gdje muskarci ne mogu uci. 99 spratova poslovnih kancelarija, rezidencija samog princa, dvorane i ko zna sta. Na samom vrhu Sky Bridge – Nebeski most.

Lift ide nevjerovatnom brzinom. Sema zaustavljanja radi brzine nije svaki sprat. U pocetku je izbor po sprat dva, pa onda po 4, pa po 8 spratova. Za manje od 1 minute digne vas na vrh grade. Pogled sa zgrade je fenomenalan. Cijeli grad je pred vama. Mana je sto nije dozvoljeno fotografisanje, a aparati su nam oduzeti jos na samom ulazu. Fotografije sa vrha zgrade su napravljene na mobitelu 🙂

Osiguranje je veliko. Prije ulaska, svaki automobil se pregleda, svaki pjesak se pregleda. Po 2-3 cuvara su na svakom spratu. Fotoaparati se oduzmu, mobiteli ne.

Obratite paznju na fotografije, svaka kockica je jedan sprat.

Komentariši