Tvrđava Gradina Srebrenik

Jezero Vidara

Pogled iz sume preko jezera
Istocni zaljev
Brana
Jedan od malih zaljevcica, staze vode oko svakog
Prilaz ka brani
Sjediste ronilackog kluba, na poluotoku
Sjeverozapadni dio jezera
Ravno jezero, bez valova. Na sredini je saht, vjerojatno stiti jezero od prelivanja
Prelivni saht
Pogled na centralni dio jezera
Jezero i nebo
Sjeverni poluotok
Brana u svoj svojoj duzini
Refleksija sunca
Savrsena mirnoca jezera
Povratak branom

Navigacija: 1 2 3 >
Oznake: Pogled iz sume preko jezera Istocni zaljev Brana Jedan od malih zaljevcica, staze vode oko svakog Prilaz ka brani Sjediste ronilackog kluba, na poluotoku Sjeverozapadni dio jezera Ravno jezero, bez valova. Na sredini je saht, vjerojatno stiti jezero od prelivanja Prelivni saht Pogled na centralni dio jezera Jezero i nebo Sjeverni poluotok Brana u svoj svojoj duzini Refleksija sunca Savrsena mirnoca jezera Povratak branom

Lokacija: Gradacac
Datum: 12. Septembar 2004.
Avanturisti: Kristijan
Vrijeme: Jesenji dan
Objekt: Jezero “Vidara”

Dan je bio savrsen za rostilj u prirodi. Jezero Vidara vjerovatno nije izgledalo kao dobar izbor. Nedjelja, jezero u sklopu Gradacca, ocekivana najezda ljudi. Ali nije tako. Samo par ribolovaca i to je to. Cijelo jezero djeluje zastrasujuce pusto.

Jezero je vjestacko, nastalo je pregradjivanjem lokalne rijeke. Brana je duga oko 150 metara i visoka je barem 10 metara. Jezero je nekako razgranato, nije okruglo. Ima 3 ogromna zaljeva i mnogo malih. Iz aviona bi izgledlo kao list djeteline 🙂 Po slobodnoj procjeni ima oko 5 kilometara obim.

Sredjeno je poprilicno dobro. Smece se redovno cisti, ima dosta kanti za smece. Ali mi ko mi, opusaka i slicnog sitnog smeca koje se tesko kupi na svakom kvadratnom decimetru. Oko jezera su sume borova. Ugodno, zaklanjaju pogled na okolne kuce, i stite od buke. Stvaraju hlad, mirisu, pruzaju staniste vrapcima. Voda je cista. Ribolovaca ima – znaci ima i ribe. Oko jezera su utabane dobre pjesacke staze. Na mjestima su staze cak i nasute.

Steta je sto se takav jedan objekat ne koristi malo vise. Za setnju, rekreaciju. Mozda da se napravi neki kajakaski klub ili da se organizuju drugi sportovi na vodi.

Inace, dan savrsen za fotografisanje (refleksija). Jezero mirno, ravno kao ogledalo, bez daska vjetra.

Komentariši