Tvrđava Gradina Srebrenik

Jezero Vidara

Stari camac
Rafleksija sume
Druga strana
Selo na udaljenom kraju jezera (veliki zoom)
Odraz sela
Brana
Refleksija cuvarske kuce
Brana
Jasni odraz sume
Sredina jezera
Poluotok
Dolazak na rt
Ocekivanje zalaska
Lagani zalazak sunca
Dio jezera
Zalazak iza bora

Navigacija: < 1 2 3 >
Oznake: Stari camac Rafleksija sume Druga strana Selo na udaljenom kraju jezera (veliki zoom) Odraz sela Brana Refleksija cuvarske kuce Jasni odraz sume Sredina jezera Poluotok Dolazak na rt Ocekivanje zalaska Lagani zalazak sunca Dio jezera Zalazak iza bora

Lokacija: Gradacac
Datum: 12. Septembar 2004.
Avanturisti: Kristijan
Vrijeme: Jesenji dan
Objekt: Jezero "Vidara"

Dan je bio savrsen za rostilj u prirodi. Jezero Vidara vjerovatno nije izgledalo kao dobar izbor. Nedjelja, jezero u sklopu Gradacca, ocekivana najezda ljudi. Ali nije tako. Samo par ribolovaca i to je to. Cijelo jezero djeluje zastrasujuce pusto.

Jezero je vjestacko, nastalo je pregradjivanjem lokalne rijeke. Brana je duga oko 150 metara i visoka je barem 10 metara. Jezero je nekako razgranato, nije okruglo. Ima 3 ogromna zaljeva i mnogo malih. Iz aviona bi izgledlo kao list djeteline :-) Po slobodnoj procjeni ima oko 5 kilometara obim.

Sredjeno je poprilicno dobro. Smece se redovno cisti, ima dosta kanti za smece. Ali mi ko mi, opusaka i slicnog sitnog smeca koje se tesko kupi na svakom kvadratnom decimetru. Oko jezera su sume borova. Ugodno, zaklanjaju pogled na okolne kuce, i stite od buke. Stvaraju hlad, mirisu, pruzaju staniste vrapcima. Voda je cista. Ribolovaca ima - znaci ima i ribe. Oko jezera su utabane dobre pjesacke staze. Na mjestima su staze cak i nasute.

Steta je sto se takav jedan objekat ne koristi malo vise. Za setnju, rekreaciju. Mozda da se napravi neki kajakaski klub ili da se organizuju drugi sportovi na vodi.

Inace, dan savrsen za fotografisanje (refleksija). Jezero mirno, ravno kao ogledalo, bez daska vjetra.

Komentariši