Tvrđava Gradina Srebrenik

Plitvička jezera

Plan Plitvickih jezera.
Silazak niz nepregledni broj stepenica, od hotela do pocetka kompleksa.
Ukrcavanje na trajekt.
Cista plava voda.
Bogastvo ribljeg fonda.
Mostici preko potocica.
Jedan komadic velikog centralnog jezera Kozjak.
Jedan od prvih vecih vodopada.
Mali vodopad (oko 5 metara) formiran od gorenjeg brzaka.
Staze nekad prelaze preko cijelih jezeraca. Ispod je jezero dubine oko 7 metara.
Jezero odozgo. U daljini mu se vidi kraj, tu se preliva u naredno.
Dotok iz gorenjeg jezera u donje.
Staza koja prolazi iznad vodopada.
Tabla za Gradinsko jezero. Velicine je 8 hektara i maximalne dubine 10 metara.
Gradisnko jezero, u njega voda stize sa velikih 27 metarskih vodopada.
Ribe kraj obale.

Navigacija: 1 2 3 4 5 >
Oznake: Plan Plitvickih jezera. Silazak niz nepregledni broj stepenica, od hotela do pocetka kompleksa. Ukrcavanje na trajekt. Cista plava voda. Bogastvo ribljeg fonda. Mostici preko potocica. Jedan komadic velikog centralnog jezera Kozjak. Jedan od prvih vecih vodopada. Mali vodopad (oko 5 metara) formiran od gorenjeg brzaka. Staze nekad prelaze preko cijelih jezeraca. Ispod je jezero dubine oko 7 metara. Jezero odozgo. U daljini mu se vidi kraj, tu se preliva u naredno. Dotok iz gorenjeg jezera u donje. Staza koja prolazi iznad vodopada. Tabla za Gradinsko jezero. Velicine je 8 hektara i maximalne dubine 10 metara. Gradisnko jezero, u njega voda stize sa velikih 27 metarskih vodopada. Ribe kraj obale.

Lokacija: Plitvicka jezera
Datum: 01. Oktobar 2003.
Avanturisti: Tina i Kristijan
Vrijeme: Jesenji suncani dan
Objekt: Kompleks jezera i vodopada

Plitvicka jezera su nacionalni park Hrvatske a i pod specijalnom su svjetskom zastitom. To je jedinstven kompleks jezera, koji se nigdje u svijetu osim tu nije ponovio. Kompleksnom simbiozom zivog i mrtvog priroda je pregradila rijeku Koranu na bezbroj mjesta. To je oformilo karakteristicne brane koje prave oko 20 velikih jezera i stotinjak velikih vodopada, od kojih najveci ima visinu od 78 metara. I najmanje ljudsko djelovanje bi unistilo prirodne brane i sve bi otislo u nepovrat. Okolnu sumu niko ne sijece, drvo ako padne u jezero niko ga ne smije vaditi, biljke i zivotinje moraju da zive nesmetan zivot. Njihovo djelovanje jedino moze da sprijeci unistenje.

To je kompleks jezera koji se vodopadima prelivaju iz jednog u drugi. Svako jezero je od 1 do 80 metara visinski razmaknuto. Iz jednog jezera je velika vjerovatnoca da ima vise vodopada ka jednom ili vise drugih jezera. Na mjestu vodopada je zemljani – stjenoviti dio, jako tanak, kao neki prirodni zid. Jezera su duboka u prosjeku oko 15 metara.

Sestra i ja smo prolazili kraj Plitvickih jezera barem 20 puta i nijednom do sad nismo imali vremena da ih pogledamo. Ulaznica je oko 15-20 KM, ali vrijedi! Planirali smo samo nakratko zvirnuti sta tu ima, zadrzati se sat pa nastavit dalje. Zadrzali smo se 6 sati, nismo mogli odoljeti da vidimo sta je priroda spremila za prezentaciju!

Kompleks je jako dobro uredjen. Preko velikih jezera prevoze trajekti. U sezoni je aktivirano cak 12 trajekta. Oko svih jezera ide i turisticki voz. Voznja ovim vozilima je uracunata u cijenu ulaznice. Kraj svih kljucnih mjesta prolaze pjesacke staze. Staze su podjeljene po bojama. Svaka boja je staza odredjene duzine, od 2 do 6 sati pjesacenja. Staze se na nekim mjestima preklapaju na nekima ne. Staze idu zemljom, a preko nepristupacnih mjesta idu drveni pjesacki mostici. Staza nekad prolazi kraj vodopada, nekad iznad, nekad preko jezera, nekad kroz sume, nekad kroz stijene i pecine. Kante za otpatke su pristupacne.

Voda je nevjerovatno bistra i vidi se sigurno na dubinu od 10-15 metara. Lov, ribolov, ubiranje biljaka je strogo zabranjeno, kao i kupanje. Divlje zivotinje, divlje patke i ribe kao da su pitome. Divlju patku je moguce uhvatiti u ruku, a vjerovatno i ribu.

Sigurno najveca atrakcija Plitvickih jezera je veliki slap, vodopad visine 78 metara. Pred kraj ljeta i pocetkom jeseni radi sa trecinom kapaciteta ali i takav je fascinantan. Drvo na vrhu vodopada izgleda kao mala linija. Tu je jos 5-6 vodopada koji imaju preko 20 metara visine. Manjih vodopada je bezbroj, kao i tijesnih brzaka i velikih vjerova.

U svakom slucaju, jedno od najljepsih mjesta na Balkanu. Dokaz tome je i velika guzva stranih turista cak i izvan ljetne sezone, u mjesecu oktobru.

Komentariši