Tvrđava Gradina Srebrenik

Plitvička jezera

Info tabla.
Drvo na vrhu izgleda minijaturno. Gore se nalazi jedno veliko jezero, a peko ovog slapa se preliva.
Brzaci.
Bujice ciste vode.
Povratak preko velikog centralnog jezera trajektom.

Navigacija: < 1 2 3 4 5
Oznake: Info tabla. Drvo na vrhu izgleda minijaturno. Gore se nalazi jedno veliko jezero, a peko ovog slapa se preliva. Brzaci. Bujice ciste vode. Povratak preko velikog centralnog jezera trajektom.

Lokacija: Plitvicka jezera
Datum: 01. Oktobar 2003.
Avanturisti: Tina i Kristijan
Vrijeme: Jesenji suncani dan
Objekt: Kompleks jezera i vodopada

Plitvicka jezera su nacionalni park Hrvatske a i pod specijalnom su svjetskom zastitom. To je jedinstven kompleks jezera, koji se nigdje u svijetu osim tu nije ponovio. Kompleksnom simbiozom zivog i mrtvog priroda je pregradila rijeku Koranu na bezbroj mjesta. To je oformilo karakteristicne brane koje prave oko 20 velikih jezera i stotinjak velikih vodopada, od kojih najveci ima visinu od 78 metara. I najmanje ljudsko djelovanje bi unistilo prirodne brane i sve bi otislo u nepovrat. Okolnu sumu niko ne sijece, drvo ako padne u jezero niko ga ne smije vaditi, biljke i zivotinje moraju da zive nesmetan zivot. Njihovo djelovanje jedino moze da sprijeci unistenje.

To je kompleks jezera koji se vodopadima prelivaju iz jednog u drugi. Svako jezero je od 1 do 80 metara visinski razmaknuto. Iz jednog jezera je velika vjerovatnoca da ima vise vodopada ka jednom ili vise drugih jezera. Na mjestu vodopada je zemljani – stjenoviti dio, jako tanak, kao neki prirodni zid. Jezera su duboka u prosjeku oko 15 metara.

Sestra i ja smo prolazili kraj Plitvickih jezera barem 20 puta i nijednom do sad nismo imali vremena da ih pogledamo. Ulaznica je oko 15-20 KM, ali vrijedi! Planirali smo samo nakratko zvirnuti sta tu ima, zadrzati se sat pa nastavit dalje. Zadrzali smo se 6 sati, nismo mogli odoljeti da vidimo sta je priroda spremila za prezentaciju!

Kompleks je jako dobro uredjen. Preko velikih jezera prevoze trajekti. U sezoni je aktivirano cak 12 trajekta. Oko svih jezera ide i turisticki voz. Voznja ovim vozilima je uracunata u cijenu ulaznice. Kraj svih kljucnih mjesta prolaze pjesacke staze. Staze su podjeljene po bojama. Svaka boja je staza odredjene duzine, od 2 do 6 sati pjesacenja. Staze se na nekim mjestima preklapaju na nekima ne. Staze idu zemljom, a preko nepristupacnih mjesta idu drveni pjesacki mostici. Staza nekad prolazi kraj vodopada, nekad iznad, nekad preko jezera, nekad kroz sume, nekad kroz stijene i pecine. Kante za otpatke su pristupacne.

Voda je nevjerovatno bistra i vidi se sigurno na dubinu od 10-15 metara. Lov, ribolov, ubiranje biljaka je strogo zabranjeno, kao i kupanje. Divlje zivotinje, divlje patke i ribe kao da su pitome. Divlju patku je moguce uhvatiti u ruku, a vjerovatno i ribu.

Sigurno najveca atrakcija Plitvickih jezera je veliki slap, vodopad visine 78 metara. Pred kraj ljeta i pocetkom jeseni radi sa trecinom kapaciteta ali i takav je fascinantan. Drvo na vrhu vodopada izgleda kao mala linija. Tu je jos 5-6 vodopada koji imaju preko 20 metara visine. Manjih vodopada je bezbroj, kao i tijesnih brzaka i velikih vjerova.

U svakom slucaju, jedno od najljepsih mjesta na Balkanu. Dokaz tome je i velika guzva stranih turista cak i izvan ljetne sezone, u mjesecu oktobru.

Komentariši