Tvrđava Gradina Srebrenik

Karinsko more

Plaza Ploce. U pozadini se vidi ogromna borova suma. Ispod sume i stijena se nalaze velike plaze sa oblim kamencicima.
Pogled na drugu stranu mora, oko 5 km.
Dio za vezanje camaca.
Stara klupa, sa pogledom na more.
Plaza Ploce. Prirodno je poplocana.
Smrike, kamenje i more.
Okupljaliste galebova.
Igranje mladih galebova.
Dotok vode u more.
Prirodni zaljevcic pogodan za vezanje camca.
Vrulja, veliki izvod pitke vode.
Pogled prema Karinu, pred kisu.
Plavi dzemper.
Kompleks plazica, plocanih i pjescanih.
Pogled na Skolj.
Jedna od pjescanih plaza.

Navigacija: 1 2 3 >
Oznake: Plaza Ploce. U pozadini se vidi ogromna borova suma. Ispod sume i stijena se nalaze velike plaze sa oblim kamencicima. Pogled na drugu stranu mora, oko 5 km. Dio za vezanje camaca. Stara klupa, sa pogledom na more. Plaza Ploce. Prirodno je poplocana. Smrike, kamenje i more. Okupljaliste galebova. Igranje mladih galebova. Dotok vode u more. Prirodni zaljevcic pogodan za vezanje camca. Vrulja, veliki izvod pitke vode. Pogled prema Karinu, pred kisu. Plavi dzemper. Kompleks plazica, plocanih i pjescanih. Pogled na Skolj. Jedna od pjescanih plaza.

Lokacija: Pridraga, Hrvatska
Datum: Dan 29. Septembar 2003.
Avanturisti: Tina, Zeljko i Kristijan
Vrijeme: Oblacno, pred kisu, kisno
Objekt: More

Malo je poznato da Hrvatska lezi na 3 mora: Jadranskom, Novigradskom i Karinskom. Ova zadnja dva su malo poznata. Iako lice na velike zaljeve nose status mora, na geografskim kartama su tako oznacena i bas se tako i zovu: Karinsko more i Novigradsko more.

Nalaze se u poledjini Zadra. Maslenicki kanal spaja Jadransko i Novigradsko more. Kanal Vozarica spaja Novigradsko i Karinsko more. Kanali su zanimljivi samo po sebi, kao da je neko odvalio pola planine da bi se more probilo sa mjesta na mjesto. Tome je vjerovatno pridonijela rijeka Zrmanja, koja se uliva u Novigradsko more. Rijeka je velika, plovna je jedno 15-20km uzvodno i sa sobom nosi dosta vode. Kanali su uski i duboki i jako je strujanje mora. Cijelo more mora da se “prelije” za vrijeme oseke i plime kroz te kanale.

Mora su tu jako cista, nema industije oko njih i turista je malo. To je vjerovatno jedino mjesto na Jadranu gdje zive skoljke dagnje u prirodnim kolonijama. Dagnje mogu uspjeti samo gdje je more cisto i gdje ima dotok slatkih voda.

Karinsko more je relativno maleno. Samo tri mjesta se nalaze na njegovim obalama: Karin, Pridraga i Krusevo. Iz Pridrage sam ja rodom tj. moja mama. More je sacuvano od nagle urbanizacije, vjerovatno jer je prohujali rat zaustavio neke procese. Njegove obale nisu zalivene u beton, nije dovezen vjestacki pijesak i nije ogradjeno. Ima svoju prirodnu formu, svoje pjescane plaze, svoje prirodno polocane plaze, sljunkovite plaze i muljovite plaze. Za svakoga ima plaza po izboru i sve su prirodne. Plaza ima bezbroj, one velike u blizini naselja za ljude koji vole guzvu, a i mnostvo malih izoliranih plazica za one koji vole da su sami.

Na moru se nalazi i Skolj, otok. Na njemu su uglavnom galebovi i sismisi. More ima dubljih mjesta, oko 9-10m ali i mnogo plitkih. Ako kit zadje u ove krajeve, a desavalo se, skoro nikad ne uspije se vratiti a da ne zaglavi. Kraj mora se nalazi nekoliko jakih izvora pitke slatke vode. Tu vodu lokalno stanovnistvo koristi od pamtivjeka i sa njih se pune sve cisterne. Na jednoj od obala se nalazi i dio sa muljovitim ljekovitim crnim blatom. Okolo su ogromne borove sume, kamarisi i plocane stijene.

Mjesto je od pamtivjeka bilo naseljeno. Tu su se mijenjali razni narodi, Iliri, Rimljani, Slaveni. Na obalama mora se jos uvjek nalaze ostaci starog Ilirskog naselja od prije 2-3 milenijuma. Neki dijelovi naselja su i pod vodom, temelji kuca su vidljivi roniocima. Sreca pa su kuce od kamena pravljene.

Slike su izvan sezone, turista nema vec mjesec dva. Inace je ovdje ljeti jako zivo, djeca, starci koji piju vino i igraju briskule, omladina, przena riba i sl. Slike su malo tamnije, sniljene su pred kisu i po kisi 🙂 A i snimljeno je samo oko 5% obale, ono sto je najblize naselju. Prave ljepote su malo dalje od ljudi.

Sve u svemu, predivno mjesto sacuvane prirode. Nadam se da ce lokalno stanovnistvo vidjeti da je Karinsko more privlacno turistima samo ako ostane kakvo jest, a ne da se obala betonira i ogradi kao na ostatku Jadrana.

Komentariši