Znakovni jezik kroz filmove tri mlade umjetnice

Ajla Keško, Hata Kujraković i Tajra Hadžić, diplomirane studentice Međunarodnih odnosa i evropskih studija, na nesvakidašnji su način, kroz znakovni jezik, donijele priču o najljepšim gradovima Bosne i Hercegovine.

Sama ideja o snimanju ovih nesvakidašnjih filmova javila se na osnovu toga što su ljudi sa oštećenjem sluha bespravno potisnuti na margine društva, a obuka kada su u pitanju znakovni jezik i osnove u polju montaže potrajala je 10 mjeseci.

“Na ovom desetomjesečnom programu prisustvovale smo nizu radionica i predavanja, između ostalog i radionici znakovnog jezika. Tu smo upoznale ekipu Znaka za riječ Almu Mujanović i Iru Adilagić, koje su na nas zaista ostavile jak dojam svojom pozitivnošću i entuzijazmom. Tako nam je sinula ideja za projekt. Odlučile smo spojiti našu ljubav prema Bosni i Hercegovini sa željom da promovišemo znakovni jezik te smo odlučile snimitati filmove i na taj način ispričati priču o znamenitostima bosanskohercegovačkih gradova na znakovnom jeziku. Kontaktirale smo Almu i Iru koje su odmah pristale da nam pomognu, ekipi se priključila i Maida Mujanović te je tako počela priča”, rekla nam je Tajra Hadžić.

“Naši daljnji ciljevi su da održimo premijeru filma u što više gradova te da objavimo film i na internacionalnom znakovnom jeziku. Svakako namjeravamo posjetiti još gradova u Bosni i Hercegovini, a jedan od planova koje bi htjele realizovati je i nastavak snimanja filmova ovog karaktera” istakla je Tajra.

The post Znakovni jezik kroz filmove tri mlade umjetnice appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Profesorica Fikreta Čobo, donedavna direktorica Gimnazije “Mustafa Novalić” otvoreno za Kameleon: Politici nije mjesto u obrazovanju

Profesorica Gimnazije u Gradačcu, Fikreta Čobo dobitnica je brojnih nagrada i prizanja. Svoj rad je …

Izgledna izgradnja brze ceste ili autoputa Tuzla – Brčko

Definiranje projektnog zadatka za brzu cestu ili autoput na relaciji Tuzla – Brčko prioritetni ja …