Zdravstveni radnici u Tuzli na korak do masovnih protesta i generalnog štrajka

Zaposleni u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu pripremaju se za izlazak na masovne proteste i generalni štrajk, što bi moglo uslijediti veoma brzo. Nadležnima su dali još jednu šansu vezano za ispunjenje ranije dogovorenih zahtjeva.

Zdravstveni radnici i vlast u Tuzlanskom kantonu početkom oktobra postigli su dogovor koji je u konačnici kompromisno rješenje problema. Naime, od vlasti su tražili povećanje satnice sa 2,51 na tri marke, međutim, svoj iznos su spustili na 2,81 KM, ali im je vlast maksimalno mogla ponuditi iznos od 2,67 KM.

Nakon iscrpnih razgovora su dogovorili da se ipak nađu na sredini te će se povećanje vršiti između 2,76 i 2,78 KM satnice, u zavisnosti od koeficijenta. Međutim, dva mjeseca kasnije, zdravstveni radnici povećanje nisu dobili.

Kako je ranije potvrđeno iz Ministarstva zdravstva TK, Kantonalna vlada novac je prebacila na račune zdravstvenih ustanova, odnosno poslodavaca radnika, skidajući odgovornost sa sebe, a nametnuvši je na drugu stranu.

“Mi još uvijek ništa nismo dobili, a Vlada TK je teret prebacila na poslodavce. Proteklog petka smo zakazali sastanak sa poslodavcima, međutim, oni se nisu odazvali jer vjerovatno nisu znali o čemu ćemo pričati. Željeli smo dobiti punu informaciju od njih u smislu da li su primili novac koji je trebao biti prebačen. Shodno tome, sutra bi trebao biti održan naš zajednički sastanak,” kazao je Zijad Latifović iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK.

Sutra je posljednja šansa za rješavanje cjelokupne situacije. Ukoliko do toga ne dođe, zdravstveni radnici će izaći na masovne proteste, a uz to će stupiti i u generalni štrajk. Svi detalji će, kako nam je kazao Latifović, biti poznati upravo u utorak.

Od oktobra do danas zaposleni u zdravstvu nadležnima su nametnuli još jedan zahtjev, a koji se odnosi na isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 1.080 KM.

Naime, izrevoltirala ih je činjenica po kojoj zaposleni u Zavodu zdravstvenog osiguranja TK dobijaju jednokratno taj novčani iznos, a na osnovu poskupljenja koja su zadesila i našu zemlju.

“Njima je novac isplaćen u skladu sa odlukom Vlade Federacije BiH. To je potpuno opravdano i prema našem mišljenju to trebaju uraditi svi poslodavci, ali u našem slučaju desila se diskriminacija jer mi nismo time obuhvaćeni. Sada zahtjevamo da se svim zdravstvenim radnicima u Tuzlanskom kantonu isplati ta jednokratna novčana pomoć,” dodao je Latifović.

U Tuzlanskom kantonu egzistira više od pet hiljada zdravstvenih radnika koji se bore za poboljšanje uslova rada. Najviše ih je u Tuzli, odnosno u tamošnjem Univerzitetskom kliničkom centru i Domu zdravlja.

Uz Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK u istoj borbi su i u Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije TK.

Kažimo i to da su u nepovoljnom položaju i zdravstveni radnici u Konjicu. Kako smo ranije objavili zaposlenici Doma zdravlja Konjic protestnom šetnjom kroz grad danas su zatražili svoje plate, bolje uslove rada i saniranje teškog stanja u toj zdravstvenoj ustanovi, zbog ignorantskog ponašanja nadležnih na sve poduzete radnje uključujući i generalni štrajk u kojem su već tri sedmice.

The post Zdravstveni radnici u Tuzli na korak do masovnih protesta i generalnog štrajka appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …