Srebrenik.NETwork

Zbog čega je Trump napustio skup G7, a zatim izvrijeđao kanadskog premijera na Twitteru

Predsjednik SAD Donald Trump napustio je samit G7 koji se održava u kanadskoj pokrajini Quebec, piše AP, a prenosi portal B92.

On je tokom leta avionon “Air Force One” ka Singapuru, na Twiteru iznio niz optužbi na račun domaćina samita, premijera Kanade Justina Trudeaua, za koje AP navodi da su “napad bez presedana na nekog lidera zemlje koja je susjed ili saveznik SAD”.

Agencija navodi da se to desilo tokom noći, baš kada je djelovalo da je jučer okončanom dvodnevnom samitu G7 došlo do smanjivanja tenzija nastalih zbog Trumpovih prijetnji trgovinskim ratom.

Trump, kojeg AP naziva “plahovitim Amerikancem”, objavio je poruku da je predstavnicima SAD na samitu G7 dao instrukcije da ne podrže zajedničko saopštenje, iako je prethodno saopšteno da tekst ima podršku svih sedam članica grupe najrazvijenih zemalja svijeta.

“Mi se držimo saopštenja oko kojeg su se dogovorili svi učesnici”, izjavio je neimenovani zvaničnik EU nakon Trumpovih tvitova da više ne podržava saopštenje.

Tramp je takođe Trudeaua optužio da je davao “lažne izjave” nakon što je šef Bijele kuće napustio samit.

Sve je počelo nekoliko časova ranije kada je Trudeau izašao pred novinare i kazao da se svih sedam lidera saglasilo oko zajedničkog saopštenja. Kanadski premijer je potom rekao da je Trumpu ponovio da će američke tarife nanijeti štetu industrijama i radicima obje zemlje i naveo da ne bi “uživao” u uvođenju mjera odmazde, ali da ne bi u tome ni oklijevao.

“Ja ću uvijek štiti kanadske radnike i kanadske interese. Mi Kanađani smo učtivi, mi smo razumni, ali nećemo da dozvolimo da se sa nama poigravaju”, poručio je Trudeau.

Trump je to očigledno vidio kada je već bio u predsjedničkom avionu i odmah kreneo da tvituje.

“Na osnovu Justinovih lažnih izjava iznijetih na njegovoj konferenciji za medije, kao i činjenicu da Kanada primjenjuje ogromne tarife na našim američkim farmerima, radnicima i kompanijama, dao sam instrukcije našim američkim predstavnicima da ne podrže saopštenje, pošto razmatramo tarife na automobile koji preplavljuju američko tržište!”, napisao je Trump na društvenoj mreži.

Ubrzo je uslijedila njegova nova poruka na Twitteru.

“Premijer Justin Trudeau iz Kanade ponašao se tako krotko i blago tokom naših sastanaka na G7, da bi bi nakon što sam ja otišao na konferenciji za medije kazao da su ‘američke tarife na neki način uvredljive’ i da ‘oni neće dozvoliti da se sa njima poigravaju’. Veoma nečasno i slabašno. Naše tarife su odgovor na njegove od 270% na mlijeko!”, poručio je Trump.

AP navodi da Trudeauov portparol nije želio da se bavi uvredama koje je Trump uputio na račun kanadskog premijera.

“Mi smo fokusirani na sve što postignuto ovdje na samitu G7. Premijer nije rekao ništa što nije već govorio – i u javnosti i u privatnim razgovorima sa predsjednikom Trumpom”, navodi se u pisanoj izjavi.

Reuters je sinoć prenio da su se lideri G7 složili u zajedničkom saopštenju da je neophodna “slobodna, fer trgovina od koristi svima” kao i nastavak borbe protiv pretekcionizma.

Reuters je također naveo da se do zajedničkog teksta saopštenja došlo, uprkos tenzijama između zemalja zbog odluke SAD da uvede tarife na čelik i aluminijum i da su neki predviđali da će biti teško da se postigne bilo kakav konsenzus zbog oštrih neslaganja.

The post Zbog čega je Trump napustio skup G7, a zatim izvrijeđao kanadskog premijera na Twitteru appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Exit mobile version