Završena vakcinacija zdravstvenih radnika u COVID odjeljenjima u RS-u

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić danas je na sastanku s Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u Bosni i Hercegovini, rekao da je do sada završena vakcinacija zaposlenih u COVID odjeljenjima u zdravstvenim ustanovama u RS-u.

Na današnjem sastanku, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a razgovarano je o mjerama koje su u ovom entitetu preduzete povodom pojave SARS-CoV-2 virusa, s naglaskom na napore koji se preduzimaju da se obezbijedi vakcinacija.

Šeranić je rekao i da očekuju nove količine vakcina, kako bi se proces vakcinacije nastavio u skladu s Planom vakcinacije protiv COVID-19, navodeći da RS u narednim fazama vakcinacije planira da primijeni protokole organizacije koji se već uspješno koriste u Srbiji.

“Sattler je poručio da je pandemija koronavirusa jedan od najvećih izazova s kojim se suočava kako čitav svijet, tako i BiH te da je proaktivan i koordinisan pristup u globalno otežanim okolnostima djelovanja prijeko potreban. Podsjetio je da je Evropska unija od početka pandemije izdvojila sedam miliona evra pomoći u vidu medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u BiH, uključujući zdravstvene ustanove RS-a”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva.

Dodaje se da su se sagovornici složili i da Evropska unija može pružiti značajnu podršku procesu vakcinacije omogućavajući nabavku dijela potrebne opreme i vakcina te da RS može da računa i na takvu podršku.

Šeranić se zahvalio Sattleru za donacije u medicinskoj i zaštitnoj opremi koje je u proteklih godinu dana EU uputila zdravstvenom sistemu u ovom entitetu.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, Šeranić je ocijenio da su trenutni indikatori epidemije dobri te je izrazio nadu da će se, uz vakcinaciju, biti u prilici da se epidemija još bolje kontroliše u toku ove godine.

federalna.ba/AA

Objava Završena vakcinacija zdravstvenih radnika u COVID odjeljenjima u RS-u pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Poznat termin dženaze doktoru Ibrahimu Zukiću

Dženaza doktoru Ibrahimu Zukiću koji je preminuo nako kraće i teške bolesti, biće obavljena sutra. …

Kantonalni derbi u Mejdanu: Sloboda dočekuje Gračanicu

Rukometni klub Sloboda danas je na press-konferenciji najavio utakmicu 24. kola Premijer lige Bosne i …