Srebrenik.NET / Aktuelno / Završena analiza // Majoneza uzrok masovnog trovanja u Srebreniku, u bolnici i dalje šest osoba

Završena analiza // Majoneza uzrok masovnog trovanja u Srebreniku, u bolnici i dalje šest osoba

Rezultati detaljnih analiza uzoraka pacijenata pokazali su da je uzrok trovanja 104 osobe salmoneloza, a kako je potvrđeno za Klix.ba, u Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli i dalje je hospitalizirano šest osoba koje su u stabilnom stanju.

“Od početka prijema pacijenata sa stomačnim tegobama sa prostora četiri općine Tuzlanskog kantona do danas se u kliniku javio ukupno 61 bolesnik. Od toga je 13 hospitalizirano, među kojima je djece do 14 godina pet, a odraslih osam”, rekao je načelnik Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Sead Ahmetagić.

On je istakao da će trenutno šest hospitaliziranih uskoro biti pušteno na kućno liječenje te da su svi ostali koji su zatražili ljekarsku pomoć nakon adekvatne terapije u prijemnoj ambulanti i dnevnoj bolnici otpušteni.

Zavod za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Klinici za zarazne bolesti je dostavio prve rezultate bioloških materijala bolesnika.

“Kod tri od 11 osoba je dokazano da se radi o salmonelozi, tako da sada sa sigurnošću možemo reći da je ona uzročnik epidemije bakterijskog trovanja hranom”, naglasio je Ahmetagić.

Svim pacijentima sa simptomima trovanja hranom koji su iz Srebrenika, Gradačca, Gračanice i Tuzle zajedničko je bilo konzumiranje namirnica iz objekta brze hrane Fresh. Uz doner kebabe i sendviče oni su jeli i majonezu u kojoj je utvrđeno prisustvo salmoneloze.

Na području Srebrenika i dalje traje epidemija zaraznog trovanja hranom, a inspekcija je provela sve neophodne mjere u objektu brze hrane Fresh.

Izvor: klix.ba