Zastupnički dom FBiH usvojio Nacrt zakona o konverziji kredita u “švicarcima”

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas Nacrt zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u KM i zaključak da prilikom izrade prijedloga zakona sve primjedbe, prijedlozi i sugestije moraju biti uzete u obzir.Predlagač zakona, zastupnik Hasan Muratović, rekao je da se ovim zakonom rješavaju najteži slučajevi korisnika kredita koji do danas nisu mogli riješiti taj problem.

“Mnogi vraćaju više od decenije samo kamate, a stanovi su im pod hipotekom”, naveo je Muratović i dodao da bi Parlament trebao konačno da riješi ovaj problem.

On je napomenuo da se ovaj problem odnosi na 6.000 građana, a da se potreba za donošenjem ovog zakona vidi po broju tužbi i presuda u korist korisnika kredita.

Predsjednik udruženja “Švicarac” Kemal Duraković rekao je da će ovaj zakon, ako bude usvojen, pomoći mnogim građanima, jer ljudi ostaju bez svojih nekretnina.

Obraćajući se poslanicima, predsjednik Uprave Adiko banke Sanela Pašić rekla je da ovaj zakon ne treba usvojiti i da nije istina da 6.000 građana ima ovaj problem.

Ona je navela da su ostala 162 korisnika kredita u francima, a da su ostali konvertovali ili vraćaju kredit u ratama koje im odgovaraju.

Pašić tvrdi da ne postoji nijedna pravosnažna odluka suda u korist korisnika kredita.

“Ako podignete ruku za ovaj zakon, vjerovatno ćete zaviti u crno više od 6.000 ljudi”, rekla je Pašić.

Objava Zastupnički dom FBiH usvojio Nacrt zakona o konverziji kredita u “švicarcima” pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Čaršijska džamija u Srebreniku

Čaršijska džamija – Intervju sa glavnim imamom Medžlisa IZ Srebrenik

Medžlis IZ Srebrenik već duži niz godina vodi aktivnosti vezane za izgradnju Čaršijske džamije u Srebreniku. Imajući u vidu činjenicu da je Srebrenik jedan od rijetkih gradova koji u svom užem jezgru nema džamiju, naše kontinuirano nastojanje da se pokrene projekat izgradnje džamije možemo posmatrati kao naš odgovor na zahtjev vremena i okolnosti koje su se uveliko promijenile u odnosu na neko ne tako davno vrijeme.

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …