Zastupnički dom FBiH usvojio Nacrt zakona o konverziji kredita u “švicarcima”

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas Nacrt zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u KM i zaključak da prilikom izrade prijedloga zakona sve primjedbe, prijedlozi i sugestije moraju biti uzete u obzir.Predlagač zakona, zastupnik Hasan Muratović, rekao je da se ovim zakonom rješavaju najteži slučajevi korisnika kredita koji do danas nisu mogli riješiti taj problem.

“Mnogi vraćaju više od decenije samo kamate, a stanovi su im pod hipotekom”, naveo je Muratović i dodao da bi Parlament trebao konačno da riješi ovaj problem.

On je napomenuo da se ovaj problem odnosi na 6.000 građana, a da se potreba za donošenjem ovog zakona vidi po broju tužbi i presuda u korist korisnika kredita.

Predsjednik udruženja “Švicarac” Kemal Duraković rekao je da će ovaj zakon, ako bude usvojen, pomoći mnogim građanima, jer ljudi ostaju bez svojih nekretnina.

Obraćajući se poslanicima, predsjednik Uprave Adiko banke Sanela Pašić rekla je da ovaj zakon ne treba usvojiti i da nije istina da 6.000 građana ima ovaj problem.

Ona je navela da su ostala 162 korisnika kredita u francima, a da su ostali konvertovali ili vraćaju kredit u ratama koje im odgovaraju.

Pašić tvrdi da ne postoji nijedna pravosnažna odluka suda u korist korisnika kredita.

“Ako podignete ruku za ovaj zakon, vjerovatno ćete zaviti u crno više od 6.000 ljudi”, rekla je Pašić.

Objava Zastupnički dom FBiH usvojio Nacrt zakona o konverziji kredita u “švicarcima” pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

U BiH 469 novozaraženih osoba, u TK 37

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata potvrđeno 469 novih slučajeva zaraze virusom …

U martu objava javnih poziva za zapošljavanje

Federalni zavod za zapošljavanje je u skladu sa Programom rada za 2021. godinu sačinio Program …