Srebrenik Dron 2020

Zašto imamo dva Omerovića i dva Zukića na listi za gradonačelnika – slučajnost ?

Da li je slučajnost da imamo dva kandidata koji se prezivaju isto kao dva glavna kandidata za gradonačelnika Srebrenika ?

Da li je ovdje “politička igra” u pitanju. Naime, moguće je da je u pozadini aktivno smanjivanje broja glasova koje bi mogao da dobije suparnički kandidat.

Broj glasova koje mogu dobiti kandidati Salko Omerović ili Damir Zukić će aktivno uticati na broj glasova koji NEĆE dobiti Nihad Omerović ili Ibrahim Zukić.

Naime, budimo realni. Ovdje ovih dana gledamo “borbu” za svaki glas između sadašnjeg neovisnog kandidata gradonačelnika Nihada Omerovića i kandidata Stranke demokratske akcije Ibrahima Zukića.

Bez obzira da li se tu radilo o smišljenoj operaciji instaliranja alternativnog kandidata istog prezimena ili ne ovoliki broja kandidata za gradonačelnika Srebrenika nam je nepotreban.

Vjerujem u dobre namjere i gospodina Salke Omerovića kao i gospodina Damira Zukića ali moje mišeljenje je da bi bolje bilo da su aktivno radili da budu vijećnici u Gradskom vijeću. Ulazak u Gradsko vijeće nije nimalo lahak i ova potrošena energija i potrošen politički kredit, koji sada imaju u svom okruženju, neće moći više u budućnosti dobiti a žele raditi za Srebrenik, pročitajte intervjue koje sam sa njima vodio.

Zašto mislim tako. Pa isti slučaj se desio sa gospodinom Izudinom Kešetovićem koji je 2 puta bio kandidat za načelnika Srebrenika (2008 i 2016) ali ni u jednom od tih pokušaja nije dobio više od 1700 glasova.

Ali, da se igramo malo statistike za ove sada izbore:

U Srebreniku imamo nekih 38 hiljada registrovanih glasača koji će svoj glas dati jednom od ovih sada 6 kandidata.

Izlaznost na ove izbore biti će nekih 50% do maksimalno 60% glasača a od ovog broja glasača broj onih koji su glasali prošlih godina za načelnika bio je 2016 (50%), 2012 (54%), 2008 (51%).

Zašto bi to ove godine bilo više ? Ne vidim da su pokrenuli veće glasačke mase a i ova pandemija će uraditi svoje i pojedini ili dobar dio glasača će ostati kući.

Ako bude izašlo 60% glasača to je nekih 24 hiljade glasova. Sa izlaznošću od 55% imamo samo 22 hiljade glasova na raspolaganju. Broj glasova koji će otići za ova 4 kandidata, koji nemaju po mom mišljenju šanse da postanu gradonačelnici, biti će između 400 za zadnjeg kandidata do nekih 4000 glasova za kandidatkinju SDP-a Almu Muratović.

To u ovoj statističkoj igri znači da ćemo imati maksimalno nekih 17-18 hiljada glasova za glavna dva kandidata na raspolaganju.

Stranka demokratske akcije u Srebreniku može da animira između 7 do 14 hiljada potencijalnih glasača, na osnovu ovih statistika iz prošlih godina.

Sadašnji gradonačelnik Nihad Omerović je 2016-e dobio nekih 13000 glasova, što je i najbolji rezultat Stranke demokratske akcije do sada.

Ovaj puta imamo Nihada Omerovića kao nezavisnog kandidata. Gospodin Omerović je uspio da iza sebe okupi, u ovih par mjeseci od februara 2020, zavidan pokret istomišljenika odnosno napravi lokalnu stranku koja je stala na političko nebo Srebrenika i to odmah na drugo mjesto po brojnosti u Srebreniku.

Zajedno za bolji SrebrenikOvdje se nalaze ljudi iz raznih dosadašnjih političkih stranaka i ima ih dosta koji su “preletjeli” iz sadašnjih stranaka ili su se priklonili ovom pokretu zbog svojih ličnih interesa jer su njihove dosadašnje stranke oslabile/nestale. (Narodna stranka radom za boljitak, SBB, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, SDP, SDA). Dosta ih vidimo i na listi za Gradsko vijeće ovog pokreta.

Ipak, pitanje je koliko svi oni mogu pomoći da njihov kandidat, gosp. Omerović, bude ponovo izabran za gradonačelnika.

Sa druge strane imamo kandidata gosp. Ibrahima Zukića koji upravo računa na ovu bazu od 7 do 14 hiljada glasova koje je mogla da animira Stranka demokratske akcije Srebrenik u 2016-oj godini.

Ovdje ipak ne prepušta ništa slučaju i plakate SDA su postavljenje vrlo visoko i na vidna mjesta svugdje u gradu. Da li će biti tako ažurni nakon izbora da iste sklone ? Ovo što je urađeno nije lijepo i to je moje lično mišljenje.

SDA plakati na ruševnoj zgradi u centru Srebrenika – Novembar 2020


Po mojim ličnim procjenama, gosp. Omerović može računati sa nekih 5 do 6 hiljada glasova koji su mu ostali od 13000 glasova koje je dobio 2016-e.

Gosp. Zukić će moći računati da će imati isto nekih 5 do 7 hiljada glasova jer mnogi/ako ne i polovica glasača/ od 13000 glasača iz 2016-e godine će ostati uz sadašnjeg gradonačelnika Omerovića.

Zato se i ne čudim što se putevi rade u Dedićima, Sladnoj, Rapatnici i dosta se obećava Tinji jer ova mjesta i imaju i ponajveći broj glasača i baš na ova mjesta je koncentrisana izborna kampanja Zajedno za bolji Srebrenik.

Alternativu ovom “asfaltiranju pred izbore” gosp. Zukić nema. Neki infrastrukturni projekat kao naprimjer otvaranje nove fabrike, bolnice, vodovoda u Srebreniku odavno nismo vidjeli. Pravljenje selfija sa novim članovima SDA i/ili sa gosp. Komšićem i nisu neki projekti koji imaju velikog odjeka ali svaki glas mu je izgleda važan u ovoj trci i ne želi da nešto prepusti sudbini.

Ostalo je još 3-4 hiljada glasača koji se nisu odlučili kome će dati glas i baš za njih će ovih dana da se bori svaki kandidat.

I zato je važno da i iz ovih 3-4 hiljada glasova pokoji glas ode “pogrešnom kandidatu” sa prezimenom Omerović ili Zukić.

… nastavlja se …

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …