Srebrenik.NET / Zanimljivosti / U srcu Europe postoji grad u kojem nema televizora

U srcu Europe postoji grad u kojem nema televizora

Stanovnici Staphorsta nemaju televizor, psovati im je zabranjeno, a žene ne nose hlače. Stanovnici Staphorsta ne žive u nekoj zabiti Afganistana, nego u srcu Europe, nedaleko od Amsterdama, od čijih su živopisnih ulica i četvrti punih provoda i poroka udaljeni manje od dva sata vožnje.

Lijenost najveći grijeh

Staphorst je grad sa 16.000 stanovnika, uglavnom tradicionalnih kalvinista, koji u potpunosti poštuju načela Johna Calvina, protestantskoga teologa i reformista rođenoga prije 500 godina.

klederdracht-staphorst

U skladu s kalvinističkim načelom da se Boga može slaviti samo radom, a lijenost je najveći grijeh, stanovnici Staphorsta i danas žive skromno kao i njihovi preci prije nekoliko stotina godina. Više od 80 posto njih nema televizor jer ne žele da vanjski hedonistički svijet remeti njihove živote.
Nedjeljom se dvaput okupljaju u crkvi. U gradu tada ne vozi javni prijevoz, a dućani su zatvoreni.
Turistima koji Staphorst obilaze zbog živopisnih stanovnika i načina života, koji se mnogim strancima čini poput srednjovjekovnoga, također se savjetuje da ne dolaze nedjeljom jer je tada sve zatvoreno.

Eutanazija, pobačaj i istospolni brakovi, koje je Nizozemska prva u svijetu legalizirala, u Staphorstu su tabu-teme. Na posljednjim općinskim izborima pobijedila je Kršćanska stranka, koja ženama zabranjuje da obnašaju javne, političke dužnosti.

Mladima prestrogo

“Ljudi se ovdje vide kao pravi nasljednici Johna Calvina. Ostatak svijeta uglavnom smatraju bezbožnim. Možda se nekima čini da živimo u srednjem vijeku. Tolerantni smo prema onima koji se razlikuju od nas i jako smo povezana zajednica, što život čini ugodnijim”, izjavio je 82-godišnji Jan de Wolde.

Među mladima ima i onih poput 19-godišnjega Vica van Vuurena, koji je izjavio kako jedva čeka da se odseli jer smatra da je način života njegovih sugrađana previše strog. S druge strane, gradski oci tvrde da oni koji odu brzo budu nadomješteni novim stanovnicima jer ima puno onih koji žele svoje obitelji podizati u sigurnom ozračju kakvo veliki gradovi ne nude.

Ostavi komentar