Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Tuševi su puni bakterija

Tuševi su puni bakterija

Nakon Hitchcockovog Psiha stiže jedna od najstrašnijih vijesti iz tuš-kabine. Nova studija potvrdila je da kroz rupice tuša pljušte bakterije koje vam s vodom klize niz lice.
Vijest da se u tušu ugnijezde bakterije ljude s normalnim imunosustavom ne treba plašiti. No, mikrobi koji pljušte iz tuša trebali bi zabrinjavati ljude s cističnom fibrozom ili AIDS-om, one koji prolaze terapiju zbog karcinoma ili one koji su upravo imali transplantaciju nekog organa.
Znanstvenici sa Sveučilišta Colorado testirali su 45 tuševa u pet američkih država u sklopu veće studije o mikrobiologiji vode i zraka u domovima, školama i javnim ustanovama.

Je li stati pod tuš, opasno? “Vjerojatno nije ako vam imunološki sustav već nije načet zbog nekog drugog razloga. No, poput svega, i tu postoji rizik”, rekao je Norman R. Pace, voditelj istraživačkog tima.
Kao mjeru zaštite znanstvenici predlažu korištenje metalnog završetka tuša jer se mikrobi u njima teže talože. Ipak, tuševi su puni taloga koji se teško čisti pa se mikrobi vraćaju i nakon tretmana izbjeljivačem.
Iz kade ne izlazi toliko mikroba kao iz tuša, koji ih raspršuje u sitnim kapljicama koje je lako udahnuti.

tusiranje

Ostavi komentar