Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Svemirska oluja ozbiljno će naštetiti životu na Zemlji

Svemirska oluja ozbiljno će naštetiti životu na Zemlji

Solarne baklje iz ogromne oluje u svemiru mogle bi uzrokovati uništenja na našoj planeti upozorili su iz Američke svemirske agencije (NASA).Vazdušni prevoz, internet, radio, televizija, elektronski i navigacijski uređaji i sateliti mogli bi prestati raditi, kada za nekoliko godina Sunčeva vrelina dostigne svoj maksimum.

Naučnici NASA-e vjeruju da bi Zemlju mogao pogoditi neočekivan nivo radijacije, kad se Sunce “probudi iz dubokog sna”, što bi moglo biti oko 2013. godine, piše Daily Telegraph.

Jedna veća oluja mogla bi donijeti 20 puta veću štetu od one koju je uzrokovao uragan Katrina.

U novom upozorenju stoji kako bi oluja iz svemira Zemlju mogla pogoditi kao munja i dovesti do katastrofalnih posljedica po zdravlje, službe za hitnu pomoć i nacionalnu sigurnost. Sve to se može dogoditi ako se ne poduzmu hitne mjere zaštite.

Naučnici vjeruju da bi mogli biti uništeni uređaji koje svakodnevno koristimo, a posebno se to odnosi na osjetljive elektronske sprave.

“Znamo da to dolazi, ali ne znamo koliko loše će biti”, rekao je doktor Richard Fisher, direktor NASA-inog odjela za heliofiziku. “Poremetit će komunikacijske uređaje, kao što su sateliti i sprave za automatsku navigaciju, utjecati na putovanje avionima, bankarski sistem, kompjutere, sve što je elektonsko. Prouzrokovat će probleme svijetu.”

Doktor je dodao da će velika područja na Zemlji ostati bez struje, a da će za saniranje nastale štete trebati mnogo sredstava i vremena.

Upozorenja su izgovorena i na prošlosedmičnoj konferenciji o vremenskim prilikama u svemiru, a koja je održana u Washington DC-u.

Fisher (69) tvrdi da će olujom Sunce dostići temperaturu od preko 5.500 C. U kombinaciji sa pojavom maksimalnog broja Sunčevih pjega, koje eruptiraju i u svemir šalju nabijene čestice, upravo 2013. stvorit će se ogroman nivo zračenja.

NASA-in stručnjak savjetuje da se kreiraju sigurnosne kopije sistema, te dodaje da imamo dovoljno vremena da se pripremimo.

Ostavi komentar