Srebrenik.NETwork

Sarajevo 196. na listi najskupljih gradova

Tvrđava Gradina Srebrenik

Sarajevo

Po Mercerovoj listi najskupljih i najjeftinijih gradova za život Sarajevo je zauzelo 196 mjesto. Najskuplji grad je Luanda u Angoli, dok je najjeftiniji pakistanski Karachi.

U Mercerovom istraživanju našlo se 214 gradova sa 5 kontinenata, a uspoređivali su se troškovi raspoređeni u 200 kategorija, uključujući i troškove stanovanja, transporta, hrane, odjeće ili zabave.

New York je korišten kao indeks odnosno bazni grad i svi ostali gradovi su s njime uspoređivani. Najskuplji gradovi su: Luanda, Tokyo, N'Djamena u Čadu, Moskva, Ženeva, Osaka, Liberville u Gabonu, dok osmo mjesto dijele Hong Kong i Zurich. Život u Luandi je čak tri puta skuplji od života u najjeftinijem Karachiju.

Istraživanje bi najviše trebalo poslužiti velikim tvrtkama u određivanju idealne pozicije za njihovo poslovanje.

-Globalna mobilnost je još uvijek skupa za mnoge tvrtke. Zbog toga im je važno poznavanje troškova premještaja zaposlenika u druge zemlje, posebno u današnjem ekonomskom okruženju- smatra Nathalie Constantin – Metral, istraživačica u Merceru.

Osim Moskve, Ženeve i Zuricha, najskuplji europski gradovi su Kopenhagen na desetom mjestu, Oslo na 11., Milan na 15., London i Pariz na 17. i Bern na 22. mjestu.

dnevniavaz.ba