Srebrenik.NET / Vijesti / Projekat “Mladi Eko Lideri” dolazi u Srebrenik

Projekat “Mladi Eko Lideri” dolazi u Srebrenik

Pozivaju se mladi sa područja općine Srebrenik, starosne dobi od 16 – 30 godina, da se priključe petoj grupi projekta Mladi Eko Lideri, koja sa radom počinje 5. novembra. Prijavljeni će tokom šestosedmične obuke steći znanje iz domena liderstva, timskog rada, komunikacije, ekologije, energetske efikasnosti, te će raditi na izradi Taa Bora solarnih lampi, kao i mnogim drugim praktičnim aktivnostima.
Nakon završetka osnovne obuke, za najbolje će biti omogućene i specijalističke obuke iz domena biomase, solara, voda, i energetski učinkovite gradnje, nakon čega im se otvara mogućnost zaposlenja u jednoj od grana zelenog sektora. Mladi će raditi i na razvoju poslovnih ideja iz oblasti ekologije, a za deset najboljih ideja dodijelit će se i novčana sredstva u iznosu od 1000 dolara.

Svi zainteresovani aplikaciju za učešće na projektu „Mladi Eko Lideri“ mogu preuzeti na www.pronibrcko.ba u DOWNLOAD sekciji, i ispunjenu je poslati na e-mail: [email protected]
Također, na isti mail možete slati i dodatna pitanja vezana za projekat, ili nas lično kontaktirati na telefon 049/ 217-695. Pored Srebrenika, peta grupa Mladih eko lidera istog dana počinje sa radom i u Gračanici, Ugljeviku i Milićima.

USAID-ov program, Mladi eko lideri (YELC), je mobilizirao 720 mladih muškaraca i žena (starosne dobi od 16-30 godina) različitog etničkog porijekla iz sjevero-istočne BiH kako bi u regionu promovirali upravljanje okolišem i uticali na politiku vlasti, privatne investicije i svijest javnosti. Ovi mladi ljudi će steći obuku i reference iz oblasti tehnologije u vezi sa očuvanjem prirodnih resursa i zaštitom okoline. Oni će implementirati “zelene” projekte unapređenja okoline koji se fokusiraju na energetskoj efikasnosti, obnovljivoj energiji i konzervaciji vode u opštinama Srebrenica, Tuzla, Brčko, i Bijeljina. U ove aktivnosti spadaju: izgradnja zelenog parka i igrališta, pošumljavanje, utopljavanje kuća, solarna rasvjeta, popravke vodovoda i kontrola erozije. YELC takođe pomaže učesnicima u iznalaženju odgovarajućeg zaposlenja, prakse i dodatne obuke. Za osamdeset polaznika programa će se osigurati specijalizirana tehnička obuka, usluge za pokretanje biznisa i mali grantovi za pokretanje malih i mikro preduzeća u zelenom sektoru. Ovaj projekat implementira američka nevladina organizacija YouthBuild International, koja radi u partnerstvu sa četiri lokalne nevladine organizacije: PRONI Centar za omladinski razvoj, Centar za održivi razvoj, Centar za energetsku efikasnost i Omladinska informativna agencija.

Ostavi komentar