Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Napumpani Cayenne

Napumpani Cayenne

Dragi Fahro sta je ovo?? Da li  ce mo nekad  provozati ovakvu azdahu  ostaje nam samo da se nadamo, a dotle da malo uzivamo barem  u ljepoti.

Prerade iz tunerske kuće Gemballa oduvijek su važile za najekstremnije i najtemeljitije, ali bez obzira na to sa svakim novim proizvodom uspjevaju pomjeriti prethodno postavljene granice kako tehnoloških ostvarenja, tako i zdravog razuma. Sa novim Cayenneom Tornadom su zaista nadmašili sebe.

Kada kao osnovu za ekstremni tuning imate Porsche Cayenne Turbo, koji već odavno glasi za jedan od najbržih i najsposobnijih SUV-ova na Zemlji, i kada nemate posebnih predrasuda, jasno je da će nastati nešto posebno. Naime, u Gemballi su se primili posla krajnje ozbiljno, te su naumili stvoriti SUV koji je to samo po gabaritima karoserije, dok bi prema performansama trebao biti u samom vrhu supersportskog društva.

Prvi korak bilo je smanjivanje ukupne mase koja je uvijek pogubna za agilnost i dobre performanse, a s obzirom da je Cayenne i jedan od najluksuznijih SUV-ova ne čudi kako su na kraju uspjeli skinuti čak 250 kilograma sa ukupne težine. To se postiglo prije svega obilnom upotrebom elemenata karoserije i unutrašnjosti koji su izrađeni od karbonskih vlakana. Sam luksuz unutrašnjosti u Gemballi nisu htjeli previše narušavati, te su egzotičnost i bogatstvo zadržali prioritet, dok se profinjenim potezima stvorio ugođaj supersportskog automobila kao što je proslavljena Carerra GT.

Sam oblik karoserije je malo toga zajedničkog zadržao sa osnovnom formom, te je i u sumraku jasno da nije riječ o običnom Cayenneu. Tornado je tako znatno širi od standardnog Cayennea, dok posebno oblikovan svaki panel karoserije ima zadaak efikasnijeg usmjeravanja zraka, kao i dovođenja više zraka ispod poklopca motora. Agresivnost dobija pravi smisao tek sa ovom preradom, a u Gemballi seočito nisu libili doći i do samih granica dobrog ukusa i početka groteksonosti.

Ono što je svakako najvažnije kod ovog automobila je moćni V8 motor, kojem je radna zapremina povećana na pet litara, a da bi se maksimalna snaga ostvarivala dugotrajno i pouzdano ugrađeni su kovani klipovi kao i modifikovani turbo punjači. Također, površina hladnjaka zraka pod pritiskom je uvećana za čak 90 odsto, pa je usisani zrak uvijek optimalno hladan i spreman za sagorijevanje. Krajnji rezultat je čak 750 KS i nev jerovatnih 1.050 Nm okretnog momenta na 3.200 okr/min.

Uz ovakav motor skoro da nije bitan oblik i masa karoserije, pa i ne čudi što Tornado do 100 km/h sprinta za samo 4,3 sekunde, a sa ubrzavanjem prestaje negdje iznad 300 km/h.

U Gemballi planiraju proizvesti svega 50 primjeraka Tornada 750 GTS, a s obzirom na to da će koštati oko 400.000 eura, (prava sitnica) vjerovatno neće biti ni dovoljno potražnje da bi se taj broj povećao.

slika1

slika2

slika3

slika41

slika5

Tekst i slike preuzete sa  www.sarajevo-x.com

Ostavi komentar