Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Savjeti / PREMA SAVJETU STRUČNJAKA: Kako sipati više, a platiti manje goriva?

PREMA SAVJETU STRUČNJAKA: Kako sipati više, a platiti manje goriva?

Većina automobilskih stručnjaka se složila da se, ukoliko se budete pridržavali ovih 10 pravila, više nećete ogriješiti o vlastiti džep.

1. Ne punite rezervoar do vrha!

Onog trenutka kada drška za benzin klikne, vaš automobil je dobio tačno onoliko goriva koliko u njega stane. Nema potrebe stisnuti ručicu još dva, tri, puta, kako bi rezervoar sigurno bio pun: To gorivo će se razliti i motor ga neće potrošiti, a vi ćete ga ipak platiti, prenosi portal Srbija danas.

2. Dobro zatvorite poklopac od rezervoara!

Benzin će ispariti, ako ima dotok vazduha. Zbog labavih, neispravnih i oštećenih poklopaca godišnje ispari i do 540 miliona litara goriva. Zato, dobro zavrnite poklopce!

3. Parkirajte auto u garaži!

Garaža auto drži toplim zimi, a hladnim ljeti. Na taj način nećete trošiti gorivo na grijanje auta, kako bi otopio led sa njega, niti ćete ljeti morati paliti klimu baš svakog puta kada sjednete u auto.

4. Držite se hlada!

Kada su visoke temperature, auto je najbolje skloniti sa sunca, jer osim što ga greje, zbog topline isparavaju i znatne količine goriva.

5. Napumpajte gume!

Izbalansirajte gume. Neizbalansirane gume, koje imaju nejednak, slab pritisak, brže se troše i pružaju veći otpor pa motor mora raditi snažnije, kako bi održao željenu brzinu. Gume koje imaju slab pritisak doprinose da se potrošnja goriva poveća za čak 15 procenata.

6. Jednom mjesečno provjerite pritisak u gumama

Pritisak u gumama treba izmjeriti kada su one hladne. Idealno vreme je odmah ujutro, kada je automobil bio u mirovanju, a gume hladne.

7. Održavajte motor

Automobil koji nije prošao eko test ili ima istrošene i neispravne svjećice, može trošiti i do 30 procenata više goriva.

8. Zamenite vazdušne filtere

Pripazite na vazdušne filtere motora. Kada se na njima nakupi lišće, pauci i druga prljavština, potrebno ih je zamjeniti jer guše motor. Uredni vazdušni filteri mogu vam uštediti i do 10 procenata goriva. Svakog puta kada mijenjate ulje, bilo bi dobro da promjenite i vazdušne filtere. Otprilike, svaka tri mjeseca.

9. Koristite kvalitetno ulje

Upotrebljavate li ulje koje je preporučio proizvođač automobila, možeš uštediti 1 do 2 procenta goriva. Na pojedinima je istaknuto kako su energetski bolji, jer sadrže supstance koje sprječavaju trenje.

10. Ne štedite na održavanju

Automobil će raditi optimalno, ako ga optimalno i održavate.