Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Bosanska piramida Sunca: Pronađene dvije podzemne prostorije sa mnogobrojnim tunelima!

Bosanska piramida Sunca: Pronađene dvije podzemne prostorije sa mnogobrojnim tunelima!

Tim Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” otkrio je dvije prostorije u kompleksu podzemnih tunela “Ravne”. Prostorije su pronađene nakon što je stručni tim Fondacije započeo čišćenje jednog tunela koji je bio sastavni dio tzv. “novogodišnje raskrsnice”.

Ova raskrsnica je udaljena 220 metara od ulaza.

Nakon izbacivanja naslaga šljunka kojom je bila zatrpana ova raskrsnica, radnici Fondacije ušli su u prostoriju visine četiri, dužine osam i širine oko četiri metra. To je, do sada, najveća pronađena prostorija površine 32 kvadratna metra.

Ova prostorija se račva na čak sedam tunelskih prolaza u različitim pravcima. Svi su oni zatvoreni ubačenim šljunkovitim materijalom.

Nakon što je tim Fondacije započeo čišćenje jednog od tih prolaza ispostavilo se da je na samo dva metra od prve prostorije locirana druga prostorija. Njena visina je četiri metra, a površina oko 16 kvadratnih metara.

Ove dvije postorije su odijeljene pregradnim zidom od konglomerata. Nakon ulaska zraka u prostorije došlo je do manjeg osipanja konglomeratnog materijala sa plafona i sa strana. U toku je podgrađivanje ovih prostorija da bi istraživači i turisti mogli sigurno posjećivati lokaciju.

U prostorijama su pronađena dva suhozida koji zatvaraju ulaz u bočne prolaze i nekoliko kamenih ploča koje su ostavljene za daljnju arheološku obradu.

Ventilacija u tunelskim prolazima je i dalje odlična. Udaljenost Bosanske piramide Sunca od ovih galerija je oko 2,5 km. Kompleksu prahistorijskih podzemnih tunela je, pronalaskom ovih galerija, dodatno podignuta arheološka vrijednost, saopštila je press-služba Fondacije.

(fena)

One comment

Ostavi komentar