Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Bez lijekova i alkohola izliječite strah od letenja

Bez lijekova i alkohola izliječite strah od letenja

Broj ljudi koji se ne bi usudio ni kročiti u avion, kao i broj onih koji se tokom leta preznojavaju, nije zanemariv. No stručnjaci za psihu i fobije znaju tehnike koje će raspršiti strahove.

Dr. George Fieldman, bihevioralni terapeut te hipnoterapeutkinja Jennie Francis imaju prijedloge za oni koji se ne usude poletjeti. Lijekove i alkohol dr. Fieldman ne preporučava. Smatra da samo odgađaju problem i razvijaju ovisnost. Tehnike koje vam mogu pomoći uključuju koncentriranje na duboko disanje. Udahnite sve dok ne izbrojite do četiri, jednako dugo zadržite dah, a zatim polako izdahnite. Primijetit ćete da se nakon ovakvog udisanja osjećate opuštenije. Sve što vam izaziva jezu poput termina ‘vaša konačna destinacija’ ili turbulencije pokušajte sagledate u svjetlu neke šale, savjetuje Jennie Francis dodajući da je ismijavanje straha i pronalaženje komičnih crta u ovakvim situacijama izuzetno korisno.

Fieldman je istaknuo činjenicu da je let avionom ipak najsigurniji način putovanja. Najnesigurnija je, statistički gledano, vožnja do aerodroma, ali toga se užasavamo. S druge strane avioni dolaze sigurno na svoju destinaciju čak i bez jednog motora, imaju dovoljno goriva za nekoliko različitih destinacija i opskrbljeni su raznim sistemima kontrole. George Fieldman tvrdi da je jedini način da se riješite straha od letenja suočavanje s njim. U osnovi, morate poletjeti i brige će tek onda otići. “Ne izložite li se izvoru svog straha, ne možete ga ni savladati,” zaključio je.

Izvor: Tip.ba

Ostavi komentar