Srebrenik.NET / Zanimljivosti / 5 stvari koje djeca nasljeđuju direktno od majke: Očevi nemaju nikakav uticaj na ovo!

5 stvari koje djeca nasljeđuju direktno od majke: Očevi nemaju nikakav uticaj na ovo!

Verovali ili ne, za sklonost ćelavosti jednog muškarca zaslužni su geni njegove majke.

Zna se da majke utiču na mnoge stvari kod djece – od samopouzdanja do ponašanja. Vjerovali ili ne, i način na koji starimo, pa čak i ćelavost kod muškaraca posljedice su gena koje nasljeđujemo od ženskog roditelja!

Inteligencija

Veliko istraživanje škotskog univerziteta u Glazgovu, tokom kojeg su ispitali više od 12.600 mladih između 14 i 22 godine starosti, utvrdilo je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući socio-ekonomski status i obrazovanje. Najveći uticaj imala je majka. Njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u prosjeku 15 bodova u odnosu na majčin. Američki naučnici potvrdili su u svom istraživanju da žene češće prenose gene koji oblikuju dječju inteligenciju jer se prenose X hromozomima, kojih žene imaju dva, a muškarci jedan, piše “24sata“…

Problemi sa spavanjem

Ako dijete ima problema sa spavanjem, i za to mogu da se “okrive” mame. Istraživanje objavljeno u časopisu “Sleep Medicine” prošle godine upućuje na to da mame prenose svoje dobre ili loše navike spavanja na djecu i da djeca majki koje imaju problema s nesanicom idu kasnije na spavanje i manje se odmaraju od svojih vršnjaka. Zanimljivo je da naučnici nisu pronašli istu povezanost s očevima.

Starenje

Način na koji starimo takođe zavisi od majčinih gena. Naučnici sa njemačkog Instituta Max Planck otkrili su da DNK iz mitohondrija, koji nasljeđujemo isključivo od majke, može djelimično da kontroliše starenje. Ali, istraživanje je sprovedeno na miševima, a ne na ljudima, pa su naučnici istakli da su za potvrdu ove teze potrebna dalja istraživanja.

Vrijeme ulaska u menopauzu

I godine u kojima žene prolaze kroz menopauzu može da bude faktor nasljeđen od mame. Istraživanje iz 2011. godine britanskog Instituta za istraživanje raka na više od 2.000 žena otkrilo je da se i prerana i zakašnjnela menopauza (prije 45. i poslije 55. godine) nasljeđuju od majke.

Otkriveno je da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu, imaju šest puta veću šansu da bude isto i kod njih. Međutim, istraživački tim je naglasio da nije važna isključivo i samo genetika, jer i stil života takođe može da igra veliku ulogu. Na primjer, žene koje puše obično prolaze kroz menopauzu dvije godine ranije.

Ćelavost kod muškaraca

Čak i sklonost ka ćelavosti kod muškaraca djelimično može da potiče sa majčine strane. U ovom slučaju nisu zanemarivi ni očevi geni, ali veliki dio problema skriva se u X hromozomima, a jedan više nose žene. Sinovi najčešće od majki nasljeđuju i daltonizam, iako one same nemaju taj poremećaj.