Zahtjev da se unište pluća grada, da li će to dozvoliti gradska uprava ?

Izvadak iz regulacionog plana Grada Srebrenika

Kako sada stvari stoje Grad Srebrenik ima jedan lijep mali park na potezu od Hotela “Park” do Motela “Gradina”. Na drugim dijelovima nemamo puno zelenila. Ono hrastova što je bilo u centru Grada posječeno je kada se pravilo šetalište i ostao je samo jedan stari hrast. I njemu su posjekli dosta grana u zadnjih par godina i ne izgleda više lijepo kao prije. Da ovaj beton šetališta i nije tako dobar bez zelenila vidimo i ljeti i zimi. Ljeti je prevruće u centru Grada jer nema hladovine a zimi baš i nije lijepo pogledati kako je sve prazno bez prirode.

Lično mislim da gradsko jezgro mora imati daleko više zelenih površina i da se daljnjem razvoju grada mora pristupiti pažljivo i sa planom da se očuva ovo malo zelenih površina što je ostalo. Naročito park bi trebalo da se očuva u njegovoj veličini i namjeni. I ovaj park su pluća našeg Grada i ima svoju funkciju koja nama svima itekako treba.

Zbog toga me i čudi zahtjev koji je uputio menadžment Zlatnik d.o.o. da se unište hrastovi odnosno dio šume ovog gradskog parka i promijeni namjena u poslovni prostor.

Hotel “Park” Srebrenik

Površina koju Hotel “Park” trenutno koristi kao ljetnu baštu je bila sastavni dio parka ali je nakon privatizacije ovog objekta prešla u privatno vlasništvo. Menadžment želi da na mjestu ljetne bašte napraviti novi objekat sa poslovnim prostorima, kao da u Srebreniku nema dovoljno poslovnih prostora koji zjape prazni i jedva čekaju da ih neko iznajmi.

Ovaj zahtjev je trenutno na razmatranju u gradskoj upravi. Šta vi mislite o ovom projektu koji značajno utiče na koncepciju prostornog uređenja Grada ? Treba li nam više zgrada i poslovnih prostora u Gradu ili nam treba više zelenih površina ?

… nastaviti će se …


Pogledaj i ovo

U Tuzli identificirane četiri žrtve bošnjačke nacionalnosti

U Komemorativnom centru u Tuzli danas su identificirane četiri žrtve proteklog rata. Radi se o …

Odluka o ograničenom radnom vremenu ugostiteljskih objekata ostaje na snazi do 9.marta

Odluka o ograničenom radnom vremenu ugostiteljskih objekata u TK ostaje na snazi do 9.marta. Dogovor …