Za sada neće biti poskupljenja struje u FBiH

Iako je u RS s početkom nove godine na snagu stupio novi način obračuna cijena električne energije, po kojem će cijena kilovat-sata zavisiti od ukupne potrošnje, “Elektroprivreda BiH” još ne planira ovakve mjere.

Podsjetimo, cijena struje za privredu u RS povećana je s 53 na 65 eura po megavat-satu.

Nema razloga

Regulatorna agencija RS prihvatila je zahtjev „Elektroprivrede RS“ kojim se ukida ljetni i zimski obračun potrošnje, te počinje primjena tzv. blok tarife.

– „Elektroprivreda BiH“ za sada nije podnijela zahtjev za povećanje cijene struje. Pratimo potrošnju i ako bi ona ugrozila stabilnost sistema, poduzimali bismo određene mjere. Za sada je i zima veoma blaga, temperature su više od očekivanih za ovo doba godina, tako da je i potrošnja svih energenata manja. Imamo spremne i razrađene modele, a još jednom apeliramo na građane da električnu energiju ne koristi za grijanje – kazao je generalni direktor EPBiH Admir Andelija.

Ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH Nermin Džindić smatra da građani FBiH mogu biti mirni do polovine godine, jer obje elektroprivrede još mogu trpjeti dvostruko veću proizvodnu cijenu od prodajne, jer se gubitak nadomješta prodajom viškova na inozemnom tržištu.

60 dana

– Nakon eventualnog podnošenja zahtjeva za povećanje cijene FERK-u, postupak odobrenja traje 60 dana, tako da očekujem da građani mogu biti mirni do polovine godine. Čim nije bilo opredjeljenja da u grijnoj sezoni dođe do povećanja, neće ga ni biti – rekao je Džindić.

Generalna molba građanima je da ne prelaze svi na grijanje na struju, jer onda bi EPBiH morala kupovati energiju na tržištu. Cijena struje na tržištu ide i do 700 eura, a građani je plaćaju 31 euro po megavat-satu. Zamislite koliko bi EPBiH izdržala da električnu energiju kupuje po, naprimjer, 500 eura, a prodaje je po 31 euro, pojasnio je ministar Džindić.

Powered by www.Srebrenik.net

Također provjerite

Vijece odluke

Budžet Grada Srebrenika za 2024. godinu – detaljno

Budžet Grada Srebrenika za 2024. godinu odražava ambiciozan plan za unapređenje infrastrukture, javnih usluga i kvaliteta života građana. Ovaj budžet, usvojen od strane Gradskog vijeća, predstavlja osnovni finansijski okvir za sve planirane aktivnosti i projekte koji će biti realizirani tokom godine.

Srebrenik news panorama

Budžet Grada Srebrenika za 2024. godinu

Budžet Grada Srebrenika za 2024. godinu Budžet Grada Srebrenika za 2024. godinu planira prihode i …