Srebrenik.NETwork

Za putovanje u Sloveniju potreban pasoš i 70 eura dnevno

Tvrđava Gradina Srebrenik

Državljanima BiH će, nakon ukidanja viza, za ulazak u Sloveniju biti potreban biometrijski pasoš, moći će da ostanu do 90 dana i morat će da imaju 70 eura dnevno.

Građani BiH moraju ispunjavati neke opšte uslove za ulazak u Sloveniju, kao i u ostale zemlje šengena, a to je ulazak samo za turistička putovanja, privatne i poslovne posjete, a nikako za zapošljavanje, školovanje ili dugoročni boravak.

“U slučaju planiranog dugoročnog boravka zbog zaposlenja, školovanja ili drugog potrebno je prethodno obezbijediti dozvolu za boravak”, saopšteno je iz Konzularne kancelarije u Banjoj Luci Ambasade Slovenije u BiH.

Prilikom putovanja u Sloveniju sa biometrijskim pasošem potrebno je da građani obezbijede novac za izdržavanje tokom planiranog boravka u toj zemlji, tranzita ili povratka u matičnu zemlju. Neophodni novčani iznosi za te namjene razlikuju se u državama članicama šengena, a za Sloveniju iznose 70 eura dnevno.

Bezvizni ulazak u Sloveniju podrazumijeva boravak najviše 90 dana u periodu od šest mjeseci od prvog ulaska, a ukoliko prilikom kontrole na graničnom prelazu bude ustanovljeno da je lice prekoračilo dozvoljeni broj dana zadržavanja, može mu biti izrečena novčana kazna, dodaje se u saopštenju.

Slovenački konzulat pozdravio je viznu liberalizaciju, jer će doprinijeti oporavku privredne i političke saradnje, kao i obnovi odnosa među ljudima. Podsjećajući da su građani BiH gotovo dvije decenije čekali na ponovnu slobodu putovanja u EU, iz konzulata poručuju da ukidanje viza predstavlja i korak naprijed na putu BiH u EU.

(SRNA)
Exit mobile version