Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Vrući filmovi bivše Jugoslavije
Tvrđava Gradina Srebrenik

Vrući filmovi bivše Jugoslavije

Tematika i brutalnost „Srpskog filma” Srđana Spasojevića naveli su kritičare da ovo šokantno, kontroverzno i zastrašujuće ostvarenje opišu kao film koji pomjera granice srpskog filmskog izraza. U svjetlu činjenica o ovom filmu, danas jako naivno izgledaju vremena kada su nevine i ponekad komične erotske scene u filmovima bivše Jugoslavije izazivale oštre polemike. Podsjećamo na neke od scena koje su izazivale uzdahe muškog dijela publike, a replike iz tih kadrova i dan-danas se prepričavaju.

Čudo neviđeno

Ako je redatelj Živko Nikolić svoj film „Čudo neviđeno” naslovio po glavnoj glumici u njemu, prelijepoj Savini Geršak, sigurno nije pogriješio. Plavokosa Slovenka je osamdesetih godina bila san mnogih tinejdžera (ali i onih starijih). Ostvarenje „Čudo neviđeno” obiluje ljubavnim scenama – kada se Savina kupa u rijeci, kada Baro (Taško Načić) dukatima gađa Amerikankin pupak, kad legendarni otac Makarije (Bata Živojinović) nerotkinji očitava „molitvu”: „U ovi manastir ćoravi je progleda’, ćopavi je prohoda’, a mrtvi oživio!… Ne boj se dijete moje, samo se ti opušti, to je Makarije čudotvorac”.
Poznati srpski kaskader i glumac Dragomir Stanojević – Bata Kameni, u ovom filmu snimao je scenu u kojoj je silovao Amerikanku.
– Isprva nisam htio da snimim tu scenu, jer sam se sa Savinom sprijateljio, ali sam na nagovor redatelja ipak pristao. Moram reći da je Savina bila prelijepa i da je cijela ekipa sa uživanjem gledala kako se kupa u rijeci – prisjeća se Bata Kameni.


Fast Tube by Casper

Seks – partijski neprijatelj broj 1

Film „Seks – partijski neprijatelj broj 1” Dušana Saba ostaće zabilježen kao ostvarenje u kome glavni junak mijenja najviše seksualnih partnerica. Druga Pištu (Branislav Vidaković) kroz život vodi ljubav prema ženama, koja je mnogo jača nego ljubav prema partiji, pa na njegov šarm „padaju” drugarice: Ana (Olivera Ježina), Ljudmila (Olivera Vitorović), Snaša (Gorica Popović), Stojanka (Jasna Beri).
Replika koja se pamti je: „Daj, drugarice, ako boga znaš„ kako je zavapio Pišta ugledavši rusku oficirku Ljudmilu kako se kupa u rijeci.

Glavni akter Branislav Vidaković za Press kaže da je u vrijeme snimanja filma bio veoma sramežljiv i da je htio da odbije ulogu.
– Sjećam se da sam se, da bih navikao okolinu na svoju nagost, skinuo gol nekoliko sati pred set i tako se šetao. Najsmješnija scena bila je kada sam Gorici Popović morao da skinem šest ili sedam podsuknji, a ja bih se zapetljao. Najteže mi je bilo da „sahvatam” Oliveru Vitorović koja je bila namazana kremom za brijanje zato što se obična sapunica ispirala u vodi – sjeća se Vidaković.


Fast Tube by Casper

Ljepota poroka

Film „Ljepota poroka” napravio je revolucionaran pomak kada je riječ o ljubavnim scenama u nekadašnjem jugoslavenskom filmu. U toj socijalnoj drami prvi put je na ovim prostorima snimljena scena grupnog seksa, u kome učestvuju dvije žene (Mira Furlan i Ines Kotman) i muškarac (Alan Noury). Ta scena uzburkala je duhove puritanske javnosti u nekadašnjoj Jugoslaviji. Inače, „Ljepota poroka” obiluje slobodnim scenama koje su, bez ustručavanja se može reći, ušle u legendu. Jedna od njih je ona kada ljubav vode Žorž i Kosara (Dobrila Ćirković):

Kosara: „Joj, da me vidi moja mila majka!”
Žorž: „Pušti sad majku, jadna!”

Glumica Dobrila Ćirković sjeća se snimanja pomenute scene:
– Sve smo uradili u dogovoru s rediteljem Živkom Nikolićem, koji je želio da to ne bude klasična ljubavna scena, već da sadrži određene primjese komedije. Zanimljivo je i to da smo tu scenu Pera Božović i ja uradili u pauzi kada su svi bili na ručku kako bismo izbjegli mnoge „radoznale oči” – prisjeća se popularna Kosara.


Fast Tube by Casper

U raljama života

Dijalog između Velimira – Bate Živojinovića (Gospodin Trokrilni) i Vitomire Lončar (Štefica Cvek) u kultnom filmu „U raljama života” redatelja Rajka Grlića pamte i prepričavaju gledatelji diljem bivše Jugoslavije.
Posebno onu repliku kad Trokrilni gospodični Štefici obećava „ka** nje od dva sata u cugu”.

– Znam, obrukao sam Srbe, što da radim – sjeća se Bata Živojinović. Trokrilni je obećavao i obećavao, ali ništa nije uradio. Samo da znate, tu scenu napisao je redatelj specijalno za mene. Repliku „Sad ću da te ka** m” svi ponavljaju i danas u mnogim životnim situacijama – kaže gospodin Trokrilni.

Film hrvatskog redatelja Rajka Grlića „U raljama života” govori o mladoj i depresivnoj daktilografkinji Štefici Cvek, koja živi s tetkom iz Bosanske Krupe i u potrazi je za srećom i ljubavlju svog života. Štefica ima nekoliko flertova, sa Šoferom, Trokrilnim i Intelektualcem, ali nijedan se ne razvija ni u što više od jednokratnog susreta.


Fast Tube by Casper

dnevnik.ba

Ostavi komentar