Vlada Slovenije obnavlja poplavljene javne objekte u BiH

Ljubljana, 25.05.2015. – Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije prema Okvirnom programu međunarodne razvojne saradnje i humanitarne pomoći Republike Slovenije za razdoblje 2013-2015 finansirati će obnovu poplavljene javne infrastrukture u BiH. Projekat će voditi slovenačka nevladina organizacija Zavod KROG u saradnji sa Pomozi.ba.

Zavod Krog se je zajedno sa slovenačkim nevladinim organizacijama uključio na prvi odaziv poziva u pomoć u maju 2014. Poslano je bilo preko 146 tona hrane, odjeće, sanitarnog materijala, lijekova, alata, jogija, te sredstava za domaćinstvo. Vremenom se je humanitarna pomoć zaustavila ali sa novom školskom godinom stanovništvo se suočilo sa novim problemom: oprema  i inventar za neometan početak školske nastave su također bili uništeni. Zavod Krog i društvo Sezam su u mjesecu Julu 2014. godine poslali prvi kamion školskog inventara u Osnovnu školu Maglaj.

U mjesecu novembru 2014 Zavod Krog je uz pomoć  Slovenačkih škola (Srednja škola za metalurgiju iz Kopra, Đački dom Celje, OŠ Livade iz Izole, OŠ Sečovlje, OŠ Koper, OŠ Dekani, Italijanska OŠ Koper, OŠ Škofije, OŠ Vide Pregarc Ljubljana, OŠ Šentvid Ljubljana, Srednja tehnična i stručna škola Ljubljana) poslao kamion pomoći školskog inventara i računarske opreme u 11 osnovnih i srednjih škola te vrtića u BiH (OŠ Nemila, OŠ Fajtovci, OŠ Skender Kulenović (Donji Kamengrad), Gimnazija Sanjski most » Dječiji vrtić » Dječija radost« (Sanski most), OŠ Hasan Kikić (Sanski most), OŠ Humci (Čelić), OŠ Kovači (Zavidovići), OŠ Maglaj, OŠ Branko Čopić (Prijedor), OŠ Mahala). Akciji se pridružijo i koordinator Socialni fond »Berićet« Medžlisa Islamske zajednice  Sanski  Most.

Ekipa Zavoda KROG će zajedno s Pomozi.ba u srijedu 27.5.2015. posjetiti javne institucije u BiH koje će biti uključene u projekat »Pomoć obnovi poplavljene javne infrastrukture u BiH„. U projektu predviđeno je obnova odvodnog sistema OŠ Duboki Potok i sanacija klizišta Područnoj školi Cage, zamjena ograde, uređenje dvorišta te zamjena oštećenog poda fiskulturne sale,  obnovljanje dječjeg igrališta u OŠ Kovači (Zavidovići),, obnova sanitarije i podova učionica, hodnika, garderobe te u fiskulturne sale u OŠ Podorašje te obnova krovne konstrukcije u Domu zdravlja Sapna.

Zavod Krog izvodi i socialne programe koji pridonose poboljšanju  životnih uslova ljudi te  njihovu bolju integraciju u društvo, smanjenje diskriminacije na Zapadnom Balkanu, Sloveniji, Afganistanu, Libanonu, Egiptu i Jordanu. Znači, osnovni  princip je da se ljudima u nevolji humanitarno pomogne te izboljša kvaliteta njihovih života.

poplava sala

Pogledaj i ovo

Medija Server Jellyfin

Jellyfin: Šta je, kako instalirati i koristiti

Što je Jellyfin? Jellyfin je besplatna, open-source alternativa popularnim medijskim serverima kao što su Plex …

Knjige - naši dani

Rječnik lokalnih izraza Srebrenika

Izvor: [Rječnik lokalnih izraza Srebrenika](https://www.srebrenik.net/rjecnik/) Stare riječi i izrazi iz Srebrenika i okoline predstavljaju pravi …