Vlada FBiH potpisala kolektivni ugovor s rudarima

Danas je u sjedištu Vlade FBiH potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva.

Kolektivni ugovor su potpisali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH i Samostalnog sindikata rudara u FBiH.

Vlada je proteklih dana sa Sindikatom rudnika FBiH postigla dogovor o povećanju plata svim radnicima rudnika za 230 KM.

“Naš prijedlog koji smo predložili svim sindikatima u četvrtak je naišao na pozitivan odgovor. Nakon toga smo se povukli da se dodatno analizira prohodnost jedne takve odluke. Period važenja ovog ugovora je od 01.05. do 31.12.2022. godine. Taj period trebamo iskoristiti kako bismo došli do modernijeg kolektivnog ugovora. Zajedno smo konstatirali da plan prestrukturiranja u rudnicima nema alternativu. Novina je da smo na zadnjem sastanku u petak konstatirali da je za godinu dana preko 1.000 radnika otišlo iz rudnika u FBIH,” istakao je Džindić.

Ministar je istakao da će se brzim popunjavanjem radnih mjesta iz koncerna, doći do broja radnika koji je planom prestrukturiranja predviđen. Smatra kako novi kolektivni ugovor treba biti izrađen prije kraja decembra tekuće godine kako ne bi bilo potrebe za protestima ili štrajkovima rudara.

Iz oba sindikata su istakli zadovoljstvo potpisivanjem kolektivnog ugovora i povećanjem plata radnicima.

“Želim se zahvaliti svima koji su nam na bilo koji način pružili podršku na realizaciji ovog rješenja koje je na snazi od 1.5.2022. godine kojim se povećavaju plate svim uposlenim u vrijednosti od 230 KM. Želimo vidjeti šta će se dešavati u oblasti rudarstva u FBiH i kakvo će biti stanje u energetskom sektoru u FBiH tokom ove godine,” kazao je na pres konferenciji predsjednik Sindikata radnika rudnika FBIH Sinan Husić.

Husić je kazao kako je zbog predviđanja teške zime, potrebno energetskom sektoru osigurati dovoljne količine uglja kako bi se zadovoljile potrebe privrede i domaćinstava.

The post Vlada FBiH potpisala kolektivni ugovor s rudarima appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Nakon učenika iz Vareša, na ekskurziji u Neumu otrovali se i đaci iz Srebrenika. “Bili u istom hotelu”

Kako doznaje portal Crna-Hronika više učenika Osnovne škole iz Vareša vraćena je kući nakon trovanja …

Gradonačelnik Adnan Bjelić posjetio PU Srebrenik

 Gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić sa saradnicima, posjetio je Policijsku upravu Srebrenik u Srebreniku, gdje je …