Više od 800 pripadnika OSBiH na vježbi ‘Kombinovani napor 22’ (VIDEO)

Više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), deklarisane za buduće međunarodne operacije, sudjelovat će u realizaciji vježbe “Kombinovani napor 22” na vojnom poligonu “Manjača” od 19. do 23. septembra, a radi ocjenjivanja po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (NEL-2).

Najavljujući realizaciju ove vježbe, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić izrazio je očekivanje da će pripadnici BGLP-a biti na visini zadataka i uspješno okončati finalnu fazu ocjenjivanja (NEL-2).

Istaknuo je, istovremeno, kako će BiH na taj način dobiti dosad najveću vojnu formaciju, koja će ući u NATO bazen zajedničkih snaga za mirovne operacije, kao i za učešće u NATO vježbama.

OSBiH će tako nastaviti stajati ‘rame uz rame’ s najrazvijenijim vojskama svijeta, spremnim za djelovanje u svrhu mira, bilo gdje u svijetu – kazao je Podžić danas na pres-konferenciji povodom predstavljanja spomenute vježbe, koja je u funkciji daljnjeg unapređenja interoperabilnosti i spremnosti za djelovanje OSBiH u skladu s NATO standardima i procedurama.

U osvrtu na značaj vježbe ‘Kombinovani napor 22’, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović je ocijenio kako se radi o najznačajnijem događaju na planu obuke OSBiH u 2022. godini.

Podcrtao je kako NATO program ocjenjivanja operativnih sposobnosti predstavlja praktičan alat, koji je usvojen na Samitu NATO-a 1999. godine, a s prioritetnim ciljem podizanja stepena interoperabilnosti i usklađivanja aktivnosti između članica NATO-saveza i partnera.

Oružane snage BiH primaju 500 novih kandidata / Bljesak.info | BH Internet magazin

General Mašović je napomenuo da su OSBiH spremne za završno NEL-2 ocjenjivanje te da su, iako djeluju u teškim finansijskim uvjetima, još jednom demonstrirale odlučnost da izrastu u respektabilnu oružanu silu koja djeluje u interesu države i svih njenih građana.

Pritom želim posebno naglasiti da, iako nismo najopremljeniji u odnosu na članice NATO-saveza, naše OS imaju ono što je najbitnije – veoma kvalitetan i profesionalan vojnički, podoficirski i oficirski kadar – kazao je Mašović, izražavajući očekivanje da će OSBiH ubuduće djelovati u drugačijem budžetskom okviru, koji će omogućiti njihovu modernizaciju i praćenje svjetskih trendova.

Komandant Operativne komande OSBiH generalmajor Radovan Ilić je, istim povodom, kazao kako su u međuvremenu poduzete sve potrebne mjere da se otklone nedostaci koji su evidentirani tokom ranijeg ocjenjivanja (SEL-2).

Dodao je kako je, između ostalog, unaprijeđen i stepen opremljenosti, te da je Operativna komanda poduzela sve neophodne korake na planu pripreme za spomenutu vježbu.

Uz uvjerenje da će sve proteći bezbjedno i u skladu s planom, general Ilić je naveo kako će ocjenjivači iz NATO-a i zemalja koje su u programu “Partnerstvo za mir” dati konačnu ocjenu.

Zamjenik načelnika ZŠ OSBiH generalmajor Ivica Jerkić, koji je i u ulozi glavnog planera spomenute vježbe, istaknuo je kako su sve pripremne aktivnosti okončane, podsjećajući na brojne prednosti koje nudi NATO koncept operativnih sposobnosti.

Niti jedna zemlja nije deklarirala ovoliku postrojbu (BGLP), a trenutno 20 zemalja je uključeno u ovaj program – kazao je general Jerkić, ocijeniviši kako je ključni benefit spomenutog programa to što OSBiH imaju pristup svim doktrinarnim i standardnim operativnim NATO procedurama.

Jerkić nadalje navodi kako ovaj program nudi mogućnost da oficiri i podoficiri OSBiH mogu biti postavljeni u NATO štabovima i komandama, te da pripadnici BGLP-a mogu sudjelovati u različitim NATO vežbama.

Posebno značajnim ocijenio je činjenicu da se kroz spomenuti NATO program, koji predstavlja viši nivo saradnje sa Savezom, intenzivira saradnja s partnerskim zemljama, uključujući razmjenu iskustava, mogućnost zajedničkog nastupa i sudjelovanja bh. ocjenjivača na vježbama drugih zemalja.

Kako je na pres-konferenciji rečeno, 21. septembra će na poligonu Manjača biti upriličen dan za posjetioce/goste koji će biti u prilici uvjeriti se u profesionalnost, obučenost, umješnost i spremnost pripadnika OSBiH da odgovore najvišim zahtjevima u skladu s NATO konceptom operativnih sposobosti.

The post Više od 800 pripadnika OSBiH na vježbi ‘Kombinovani napor 22’ (VIDEO) appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Gradsko Vijece

Održana 34. sjednica Gradskog vijeća Srebrenik

Nakon što dva puta nije mogla započeti zbog neusvajanja dnevnog reda, danas je održana 34. …

Proxmox Web

Virtualizacija uz pomoć Proxmox-a

Uvod u Virtualizaciju Virtualizacija je tehnologija koja omogućava stvaranje virtualnih (umjesto fizičkih) verzija kompjuterskog resursa, …