Više novca za Fond solidarnosti smanjilo bi liste čekanja

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacija Bosne i Hercegovine upozorava da je potrebno izdvajati što je moguće više sredstava za Fond solidarnosti kako bi mogli financirati nabavku lijekova i usluge iz njihove nadležnosti za kojima je, kako navode, sve veća potreba.

– Iznos koji se izdvaja za Fond solidarnosti nije ni blizu dovoljan, u odnosu na potrebe, te se zbog toga stvaraju liste čekanja što je veliki problem Zavoda. Da bi se ti problemi nadišli i smanjile liste čekanja potrebno je povećati iznos sredstava iz proračuna FBiH koji se izdvaja za Fond solidarnosti, što je u interesu svih pacijenata – naglašeno je u izjavi za Fenu iz Zavoda.

Napominju da je svakodnevno u porastu broj oboljelih te su sve veće potrebe za lijekovima i medicinskim uslugama, kako uopće tako i za lijekovima i uslugama koje se financiraju iz Fonda solidarnosti.

– Uz kontinuirana zalaganja za povećanjem sredstava Fondu solidarnosti, Zavod poduzima i druge aktivnosti u interesu pacijenata. Tako, uz dvadesetu obljetnicu Fonda, pušta u rad redizajniranu web stranicu kreiranu prema potrebama korisnika odnosno prilagođenu pacijentima – naglašavaju.

Kako ističu, u proteklih dvadeset godina Zavod je ostvario sredstva od 2,5 milijarde KM, od čega su 78 posto sredstva po osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, te 17 posto sredstva iz proračuna FBiH i pet posto sredstava iz drugih izvora.

– Od ukupno ostvarenih sredstava utrošeno je 43 posto za zdravstvene usluge, 41 posto za lijekove, deset posto za potrošni medicinski materijal i šest posto za liječenje u inozemstvu. Lijekove iz sredstava Fonda solidarnosti dobilo je skoro 215.000 pacijenata. Više od 40.000 pacijenata korisnici su potrošnog medicinskog materijala ( hemodijaliza, trakice za šećer ), od osnutka Fonda – navodi se. RTV Slon/Fena

Objava Više novca za Fond solidarnosti smanjilo bi liste čekanja pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Hoće li Rusija blokirati produženje mandata EUFOR-a i šta će to značiti za BiH?

Kako se približava novembar kada bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) trebalo odlučiti o produženju …

Suša se odrazila na mnoge poljoprivredne kulture, diskutabilna količina uroda

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo izjavio je Feni da je suša  izazvala ogromnu …