Zvanično otvoren pješački most koji povezuje naselja Stupine i Zlokovac

Zvanično je danas otvoren pješački most koji će spajati tuzlanska naselja Stupine i Zlokovac. Otvorili su ga direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Peter Duffy i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Most će povezati naselja koja imaju veliki broj stanovnika sa centrom grada i tako povećati sigurnost pješaka što je njegova najveća svrha.

“Prije svega želim da poželim dobrodošlicu Peter Duffy-ju, direktoru USAID-a i zahvalnost za sredstva koja su uložena da bi se napravio pješački most. U objekte infrastrukture u BiH, a naročito u Tuzli, Američka vlada je uložila više nego i jedna druga. Ovo je samo dio ulaganja, tu su infrastrukturni projekti gdje smo uz pomoć USAID-a riješili problem vodovodne mreže u našem gradu kao i šalter sala koja je najefikasnija u BiH. Ipak, ovo je jako bitna investicija, naročito jer smo svjesni koliko smo života izgubili na ovom mjestu, s toga smo ponosni da smo ovim mostom riješili taj problem”, rekao je Jasmin Imamović.

Kako je Imamović u svom izlaganju istakao, investicija je vrijedna 280 hiljada KM gdje je USAID donirao kompletna sredstva za izgradnju, tj. oko 236 hiljada KM, dok je ostatak, tačnije PDV platila Gradska uprava Tuzla.

Kako je kazao direktor Duffy, USAID je učestvovao na mnogo projekata u Tuzli, s tim da je ovo prvi projekat koji se radio direktno sa lokalnom zajednicom.

“Mi smo dosad radili sa nevladinim ili drugim udruženjima i organizacijama, ali prvi puta smo radili direktno sa Gradskom upravom i to je možda malo i doprinijelo kašnjenju realizacije projekta, ali ni to nekada nije loše ukoliko se mogu uštediti novčana sredstva”, kazao je Duffy.

Ugovor o izgradnji mosta potpisan je u oktobru 2016. godine sa firmom Tom Cat iz Tuzle i prema tom ugovoru, most je morao biti završen u roku od 90 dana. Međutim, most je u promet pušten nakon više od 600 dana.

“Imali smo manjih problema oko tenderske dokumentacije, pa potom su i hladniji dani prošle zime otežali radove, jer su materijali korišteni u projektu zahtijevali toplije vrijeme, ali bitno je da smo sve završili i da građani već od danas mogu koristiti ovaj most. Već smo uočili i neke probleme, poput činjenice da su i motoristi počeli koristiti most, a i podloga na mostu nije adekvatna, ali već radimo na otklanjanju nedostataka”, kazao je gradonačelnik Imamović.

The post Zvanično otvoren pješački most koji povezuje naselja Stupine i Zlokovac appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]