Vjerovali ili ne: Špirić tvrdi da su ga na crnu listu SAD-a stavili “islamski teroristi”

Nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije zastupniku SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću zbog ometanja javnih procesa vezanih za rad Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, vlast iz manjeg bh. entiteta svim silama trudi se stvoriti sliku da je ovo još jedan napad na Srbe u BiH.

Iako srpski narod u cjelini nema nikakve veze s paraobavještajnim aktivnostima SNSD-ovog zastupnika, Špirić i dalje tvrdi kako je učinio sve da upozori srpski narod na “paraobavještajno ponašanje uskog kruga ljudi”. O tome ko djeluje u skladu sa zakonom, a ko paraobavještajno dovoljno su rekle sankcije zvaničnog Washingtona.

Nekoliko dana nakon uvođenja sankcija Špirić je u izjavi za medije bliske SNSD-u izjavio da u slučaju uvođenja sankcija nije problem imovina Nikole Špirića koja je godinama predmet provjera “raznih službi i paraslužbi”. U kontekstu sankcija koje su mu uvedene spomenuo je člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića iako ostaje nejasno kakve veze imaju Izetbegović i Zvizdić sa američkom vanjskom politikom.

“Kada su to shvatili, poslušnici islamskog ekstremizma posegli su za očajničkim potezom takozvane ‘crne liste’ neprezajući da za taj potez zloupotrijebe i moju porodicu, a sve tako što su doveli u zabludu pripadnike jedne bivše administracije, mogu slobodno reći strane elemente u toj bivšoj administraciji”, naglasio je Špirić.

BiH, svjetska sila: Izetbegović i Zvizdić kreiraju američku vanjsku politiku

On je rekao da “osnovano sumnja i da se ne može oteti utisku da je stvaranje ambijenta i novac za stvaranje ambijenta koji najbolje i najvrednije pripadnike njegovog naroda stavlja na neku ‘crnu listu’, nažalost zaključno sa njegovom djecom, potiče iz iste baze, istih umova i istih izvora finansiranja koji su kreirali ambijent i uslove za terorističke napade u New Yorku 11. septembra i mnoge druge terorističke aktivnosti širom svijeta”.

Na taj način Špirić je praktično poručio da su ga na crnu listu SAD-a, a koju je zvanično potpisao državni sekretar SAD-a Michael Pompeo, stavili islamski teroristi. Još uvijek nije poznato na koji način je uopće Špirić uspio povezati teroriste sa američkom administracijom. O tome koliko Špirić ima visoko mišljenje o sebi, dovoljno govori informacija da je sam sebe i članove svoje porodice svrstao u kategoriju “najboljih i najvrednijih pripadnika srpskog naroda”.

Mediji bliski SNSD-u u augustu su tvrdili da će Sjedinjene Američke Države početkom 2019. godine ukinuti sankcije nametnute predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku. U tvrdnjama su išli čak i dalje pa naveli da će, vjerovali ili ne, na čelo Ministarstva finansija SAD-a doći Dodikovi ljudi. Ovakvi navodi došli su samo tri dana nakon što su američke vlasti objavile “crnu listu” za 2018. godinu, a na kojoj se ponovo nalazi Dodikovo ime.

Tvrdili da će na čelo Ministarstva finansija SAD-a doći Dodikovi ljudi koji će mu ukinuti sankcije

Ubrzo nakon što je Klix.ba objavio tekst o tome kako su SAD produžile sankcije Dodiku te da su smiješne tvrdnje kako će predsjednik jednog malog entiteta u sastavu BiH imati “svoje ljude” u jednom od najvažnijih organa globalne sile sa web stranica RTRS-a i ATV-a izbrisane su vijesti sa “provjerenim informacijama da SAD ukidaju sankcije Miloradu Dodiku”.

Nekoliko dana poslije javnost je informisana da je zbog neviđene blamaže koju je šef predstavništva Republike Srpske u Washingtonu Obrad Kesić, priredio vlastima u RS-u i medijima pod njihovom kontrolom, predsjednik RS Milorad Dodik donio je odluku o njegovoj smjeni.

Kap koja je prelila čašu i završila ne baš uspješnu karijeru šefa predstavništva, je plasiranje vijesti da SAD ukidaju sankcije predsjedniku RS, tri dana nakon što je Dodikovo ime ponovo osvanulo na ažuriranoj crnoj listi SAD. Naime ispostavilo se da je “dobro obaviješteni izvor” u tekstovima koje se prenijeli mediji pod kontrolom SNSD-a upravo Kesić.

Klix.ba

The post Vjerovali ili ne: Špirić tvrdi da su ga na crnu listu SAD-a stavili “islamski teroristi” appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]