Srebrenik.NET / Vijesti / VANREDNO STANJE U KLADNJU: Tuholj i Brateljevići okovani snijegom i ledom bez struje i telefona

VANREDNO STANJE U KLADNJU: Tuholj i Brateljevići okovani snijegom i ledom bez struje i telefona

Štab civilne zaštite općine Kladanj na vanrednoj sjednici donio je odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode na području ove općine zbog visine snježnog pokrivača koji u pojedinim mjesnim zajednicama doseže i 120 centimetara.

Najteža situacija je u mjesnim zajednicama Tuholj i Brateljevići, gdje je blizu hiljadu i po stanovnika ostalo bez napajanja električnom energijom i bez telefonskog signala. Visina snježnog pokrivača je u tim mjestima dosegla 120 centimetara i konstantno se povećava jer su se tokom dana intenzivirale padavine.


– Naše ekipe su provele gotovo čitavu noć čisteći puteve prema naseljenim mjestima. Na ovim putnim pravcima bankine koje su stvorene prilikom čišćenja snijega prelaze visinu od dva metra, što dodatno otežava održavanje puteva prohodnim, jer snijeg nemamo gdje ukloniti. Ukoliko tokom noći napadaju nove količine snijega, bit ćemo prinuđeni zatražiti pomoć od viših nivoa vlasti i naših privrednih subjekata da bi angažirali dodatnu mehanizaciju, jer smo već svoje resurse sve iscrpili – istakao je Ziad Vejzović, predstavnik Službe za civilnu zaštitu općine Kladanj, piše Avaz.

Stanovništvo Tuholja i Brateljevića se samoorganiziralo i krenulo u čišćenje snijega, a prioritet je da se mještani koji moraju na dijalizu pravovoremeno evakuirajući do Doma zdravlja. U Službi civilne zaštite općine Kladanj navode kako postoji opravdana opasnost da se ugrozi snabdijevanje građana osnovnim životnim namirnicama.

– Uputili smo preporuke pravnim i fizičkim licima za poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od snježnih padavina i niskih temperatura, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća – ističe Ziad Vejzović.

Zbog vremenskih neprilika pojedini privredni subjekti na području općine Kladanj morali su obustaviti proizvodnju. Stanje na terenu se prati, a u prilog dežurnim ekipama ne ide činjenica što snijeg intenzivno pada.

Hayat 

The post VANREDNO STANJE U KLADNJU: Tuholj i Brateljevići okovani snijegom i ledom bez struje i telefona appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico