Tvrđava Gradina Srebrenik

Uručena oprema za sigurnost granica vrijedna 500.000 KM

Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) danas je u Banjoj Luci uručena oprema vrijedna 500.000 KM, u okviru Programa za kontrolu izvoza i sigurnost granica.

To je još jedna značajna donacija vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koja je od osnivanja UIOBiH, a u zadnjih pet godina, donirala opremu za kvalitetniji rad službenika Uprave, čija ukupna vrijednost iznosi oko 2,5 miliona KM.

Opremu su direktoru UIO Kemalu Čauševiću uručili George Levicky, program menadžer za BiH, Crnu Goru i Srbiju za kontrolu izvoza i sigurnost granica Međunarodnog biroa za sigurnost i sprječavanje širenja naoružanja State Departmenta i Heidi Jovanović-Hakone, šefica Ureda Ambasade SAD-a u Banjoj Luci.

Donirani su uređaj za detekciju eksploziva i bio-hemijskih materija, deset uređaja koji sadrže optičku sondu, uređaj za mjerenje gustoće materijala i laserski daljinomjer, zatim četiri uređaja za mjerenje gustoće, pet digitalnih kamera, 40 baterija, 15 alata za inspekciju, 20 metal detektora i 10 ogledala.

Uz zahvalnost na današnjoj donaciji i cjelokupnoj dosadašnjoj pomoći američke vlade, Kemal Čaušević je ukazao na značaj opreme za rad službenika UIO, navodeći da su oni od 2005. do danas spriječili pokušaj nelegalnog uvoza razne robe u vrijednosti od 27 miliona KM.

Pomoćnik direktora Sektora za provođenje i poštivanje carinskih i poreznih zakonskih propisa UIOBiH Saudin Terzić pojasnio je da su danas uručeni uređaji namijenjeni za kontrolu dobara koji se uvoze preko graničnih prijelaza i da će dodatno pomoći u onemogućavanju svih vrsta krijumčarenja jer se radi o novim veoma sofisticirnim aparatima.

Izvor: Fena / BH Telecom

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši