Umro dječak iz Jemena čija majka zbog Trumpove zabrane nije smjela doći mu u SAD

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) objavilo je da je umro bolesni dječačić iz Jemena čijoj je majci nakon pravne borbe iznimno odobren ulazak u Sjedinjenje Države, inače zabranjen državljanima Jemena na temelju ukaza predsjednika Donalda Trumpa.

Dvogodišnji Abdullah Hassan, koji je imao američko državljanstvo po ocu, bolovao je od rijetke genetske bolesti u terminalnoj fazi. Umro je u petak u bolnici Oaklanda u Kaliforniji.

Iako joj je sin bio hospitaliziran, Shaimi Swileh je nekoliko puta odbijena viza na temelju migracijskog dekreta Donalda Trumpa, koji ulazak u SAD zabranjuje državljanima šest, uglavnom muslimanskih zemalja, a među njima je Jemen. Mediji su pratili tu aferu i nakon molbe djetetova oca pred kamerama, američku ambasadu u Kairu dopustilo je Shaimi Swileh ulazak u Sjedinjene Države kamo je konačno stigla 19. decembra do sina na umoru.

Abdullah je bolovao od bolesti mozga i otac ga je doveo na liječenje u bolnicu Benioff Children's Hospital u Oaklandu u Kaliforniji. Republikanski milijarder je borbu protiv imigracije upisao među glavne teme svoje izborne kampanje i jednim od prioriteta svog mandata u Bijeloj kući. Sedmicu nakon stupanja na dužnost šokirao je svijet migrantskim ukazom, koji su njegovi protivnici proglasili “protumuslimanskom” mjerom.

Zbog tog ukaza vodila se duga pravna bitka da bi u januaru Vrhovni sud konačno prihvatio revidirani tekst. Ukazom se američke granice zatvaraju za oko 150 miliona stanovnika Jemena, Sirije, Libije, Irana, Somalije i Sjeverne Koreje.

 

The post Umro dječak iz Jemena čija majka zbog Trumpove zabrane nije smjela doći mu u SAD appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]