Umjesto da ih liječi, on ih ubijao: Kako je bolničar postao serijski ubica

Bivši bolničar Niels Hogel osuđen je na doživotni zatvor zbog ubistva 85 pacijenata u dvije njemačke bolnice, javlja BBC.

Hogel (42), koji već služi odvojenu kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva dvoje drugih pacijenata, ubrizgavao je, u bolnicama u Oldenburgu i Delmenhorstu, smrtonosne doze pacijentima kako bi kod njih izazvao zastoj srca. Smatra se jednim od najokorjelijih serijskih ubica moderne njemačke istorije, prenosi Index.hr.

Tužitelji su rekli kako je Hogel namjerno škodio pacijentima, odnosno inducirao srčane udare kako bi ih nakon toga spasio i tako zadivio osoblje bolnice. Njegov bivši kolega bolničar izjavio je za njemačke novine Bild kako su ga zaposlenici bolnice zvali “Rambo spasilac” jer bi uvijek prvi potrčao prema pacijentima i odgurnuo sve koji su mu se našli na putu kada bi bolesniku hitno zatrebala pomoć.

Naime, dok je radio u dvjema pomenutim bolnicama Hogel je teško bolesnim pacijentima ubrizgavao velike količine njima neprimjerenih lijekova, većinom Gilurytmala, čija je aktivna tvar izazivala pad pritiska i aritmije srca opasne po život. Koristio je i druge lijekove za srce u velikim količinama, a pacijente je znao trovati i kalijevim hloridom.

Kako se stanje pacijentima nakon ubrizgavanja sadržaja injekcija pogoršavalo, Hogel je prvi priskakao u pomoć i reanimirao ih.

U mnogim slučajevima reanimacija nije uspjela i pacijenti su umrli.

Nakon svake smrti “odlučio je da više neće ubijati, ali bi ta odluka izblijedjela”.

Istražitelji su ekshumirali 130 tijela njegovih pacijenata kako bi pronašli znakove predoziranja lijekovima. Uhvaćen je kada je jedna medicinska sestra primijetila da je njegovom pacijentu u stabilnom stanju srce odjednom počelo nepravilno kucati.

ZAMOLIO JE ZA OPROST

Na posljednjem danu suđenja Hogel je zamolio porodice žrtava da mu oproste “ove stravične zločine”.

Bivši bolničar bio je optužen za ubistva 100 starijih osoba u bolnicama u Oldenburgu i Delmenhorstu između 1999. i 2005. godine. Policija smatra da je bilo i drugih žrtava, ali to nije mogla dokazati jer su mnogi pacijenti nakon smrti bili kremirani.

Hogel je priznao da je odgovoran za 55 ubistava, a sud u Oldenburgu ga je proglasio krivim za 85.

Izvor: Index.hr

The post Umjesto da ih liječi, on ih ubijao: Kako je bolničar postao serijski ubica appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]