U Živinicama održan prvi trening za predsjednike vijeća učenika srednjih škola TK

Srednjoškolci iz Tuzlanskog kantona okupljeni u Mrežu vijeća učenika ovog kantona proteklog vikenda učestvovali su na trening-seminaru u organizaciji Mreže savjeta/vijeća učenika BiH.

Trening je održan unutar prostorija hotela “Jet Star” Živinice od 9. do 11. novembra 2018. godine, kojem je prisustvovalo 30 predsjednika vijeća učenika svojih škola, zajedno sa predstavnicima srednjoškolaca iz Distrikta Brčko.

Tuzlarije

Srednjoškolci su trodnevni trening iskoristili tako što su isplanirali aktivnosti za narednu školsku godinu a koje se tiču rješavanja problema s kojim se srednjoškolci u Tuzlanskom kantonu susreću.

Tuzlarije

Između ostalih, srednjoškolci će u ovoj školskoj godini realizovati sljedeće aktivnosti: “Dan srednjoškolaca”, “Prodišimo!” i “Dokaži se profa” .

Aktivnost “Dan srednjoškolaca” se bazira na održavanju univerzalne prezentacije o datumu 17.11.1939.godine i fleš mob simulaciji djela protiv čovječnosti u Tuzli na Trgu Slobode. Predsjednici će ove godine učenike, profesore svojih škola a potom i sugrađane upoznati sa značenjem i nastankom globalno priznatog dana srednjoškolaca.

Cilj aktivnosti “Prodišimo” je buđenje ekološke svijesti kod građana Tuzlanskog kantona i šire javnosti putem organizovanja radionica edukativnog karaktera i mirne šetnje. Tema radionica će biti “Na koji način mi možemo reeducirati nivo zagađenosti zraka”’, a uloge vršnjačkih edukatora će vršiti članovi vijeća učenika unutar svakog razreda.

“Dokaži se profa”, aktivnost takmičarskog duha ima za cilj okončanje zastarjelih metoda rada profesora i uvođenja interaktivnih časova. Svaka škola će odabrati svog najinovativnijeg profesora, a pobjednika će odabrati komisija predstavnika vijeća.

Merjema Berbić, predsjednica MreVUK TK o seminaru je izjavila:

-Iznimno sam zadovoljna tokom treninga, te mladim i ambicioznim ljudima tima. Nadam se da će motivisanost za daljim radom i unapređenjem svih ideja i ove godine Mreži vijeća učenika Tuzlanskog Kantona donijeti titulu najbolje mreže vijeća Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije

Pored rada na izradi plana aktivnosti srednjoškolci su obnovili košarkaško igralište Mješovite srednje škole Živinice prebojavanjem ispranih linija basket terena.

Tuzlarije

Srednjoškolcima je predstavljen je pojekat “European Village” i napredak ka njegovoj realizaciji. Nakon prezentacije učesnici treninga su se podijelili u grupe i radili na doprinošenju projektu sopstvenim idejama.

Potom je demokratski odabrano rukovodstvo, kojeg danas čine:

Merjema Berbić – predsjednik
Kenan Hamzić – prvi zamjenik
Ammar Grabić – drugi zamjenik
Dženana Mešić – PR

 

 

Izvor: tuzlarije.net

The post U Živinicama održan prvi trening za predsjednike vijeća učenika srednjih škola TK appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]