U Travniku napravljena porcija od 2.160 ćevapa

Povodom obilježavanja Dana opštine u Travniku je u četvrtak napravljena najveća porcija ćevapa u BiH.

Organizator ovog događaja je čuvena travnička ćevabdžinica.

Porcija sadrži 2.160 ćevapa u “pitici” , kako u Travniku zovu somun ili lepinju, promjera 1,5 metara, prenosi Avaz.

“Bosna i Hercegovina je prepoznatljiva u svijetu po mnogo čemu, ali kada spomenemo tradicionalna jela, malo je onih koji odmah ne pomisle da jedno od najvažnijih tradicionalnih jela nismo službeno zaštitili. Za razliku od BiH, to su uradile Hrvatska i Slovenija te zasebno brendirale bosanske ćevape i uvrstile ih u gastronomsku ponudu”, kazala je Aldijana Dizdar, marketing-menadžer ćevabdžinice “Hari” u Travniku.

Dodala je kako bh. ćevapi često osvajaju visoke pozicije na svjetskim top-listama najboljih jela, a već nekoliko puta su nominirani na listi najboljih jela internetske stranice “TasteAtlas-World food atlas”.

“Prednosti zaštite autohtonih proizvoda su brojne te su značajno marketinško sredstvo, s obzirom na to da geografske oznake donose vrijednost proizvodu koji tako postaje konkurentniji na tržištu. Stoga je krajnje vrijeme da neke od autohtonih bh. proizvoda i specijaliteta, poput ćevapa, brendiramo, kako ih ne bi, zbog neposjedovanja zaštitne oznake, zaštitio neko drugi”, naglasila je Dizdar.

Face.ba

The post U Travniku napravljena porcija od 2.160 ćevapa appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]