Srebrenik.NET / Vijesti / U gradu na Vrbasu: Počeo prvi “Festival banjalučkih ćevapa”

U gradu na Vrbasu: Počeo prvi “Festival banjalučkih ćevapa”

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić rekao je da je “Banjalučki ćevap” jedan od gastronomskih proizvoda po kojim je poznat taj grad.

 

– Banja Luka ima potencijal da s, onim što je banjalučki ćevap i pričom koja se oko njega može razviti, napravi manifestaciju, koja će biti tradicionalna i koja će privlačiti i domaće i strane posjetioce – rekao je Radojičić.

Podsjetio je da je Grad Banja Luka pokrenuo i zaštitu geografskog porijekla i orginalnog proizvoda “Banjalučkog ćevapa”.

 

Na ovoj gastronomskoj manifestaciji učestvuje šest roštiljnica, koje ćevape prodaju po “popularnim” cijenama.

Radojičić očekuje da će u narednom periodu broj učesnika biti i veći.

Zvanični promotor banjalučkog ćevapa i osoba koja se nalazi na logu te manifestacije, Nebojša Kuštrinović, istakao je da je grad na Vrbasu poznat po svom “Banjalučkom ćevapu”.

– Slobodno možemo reći, da onaj ko nije probao banjalučki ćevap nije ni bio u našoj Banjoj Luci. Ovaj ćevap je postao odavno brend grada i nadamo se da ova manifestacija sada upotpunjuje ono što je nedostajalo u gastronomskoj ponudi Banje Luke – rekao je Kuštrinović.

Svaka od banjalučkih ćevabdžinica ima svoj recept, pa čak u jednoj od njih brat i sestra imaju različite načine pripreme.

Međutim, dodao je, “Banjalučki ćevap”, u odnosu na druge, nije poseban samo po tome jer se pravi u “pločicama”, već i po somunu, koji se priprema u specijalnim krušnim pećima, s temperaturom većom od 400 stepeni Celzijusa.

– Tijesto je mekano i prije pečenja se uvalja u mekinje i kao takav dolazi na naše trpeze. Uz to, banjalučki ćevap najukusniji je kada se jede rukama – ispričao je banjalučki meteorolog i gurman.

 

The post U gradu na Vrbasu: Počeo prvi “Festival banjalučkih ćevapa” appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico