U gradu na Vrbasu: Počeo prvi “Festival banjalučkih ćevapa”

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić rekao je da je “Banjalučki ćevap” jedan od gastronomskih proizvoda po kojim je poznat taj grad.

 

– Banja Luka ima potencijal da s, onim što je banjalučki ćevap i pričom koja se oko njega može razviti, napravi manifestaciju, koja će biti tradicionalna i koja će privlačiti i domaće i strane posjetioce – rekao je Radojičić.

Podsjetio je da je Grad Banja Luka pokrenuo i zaštitu geografskog porijekla i orginalnog proizvoda “Banjalučkog ćevapa”.

 

Na ovoj gastronomskoj manifestaciji učestvuje šest roštiljnica, koje ćevape prodaju po “popularnim” cijenama.

Radojičić očekuje da će u narednom periodu broj učesnika biti i veći.

Zvanični promotor banjalučkog ćevapa i osoba koja se nalazi na logu te manifestacije, Nebojša Kuštrinović, istakao je da je grad na Vrbasu poznat po svom “Banjalučkom ćevapu”.

– Slobodno možemo reći, da onaj ko nije probao banjalučki ćevap nije ni bio u našoj Banjoj Luci. Ovaj ćevap je postao odavno brend grada i nadamo se da ova manifestacija sada upotpunjuje ono što je nedostajalo u gastronomskoj ponudi Banje Luke – rekao je Kuštrinović.

Svaka od banjalučkih ćevabdžinica ima svoj recept, pa čak u jednoj od njih brat i sestra imaju različite načine pripreme.

Međutim, dodao je, “Banjalučki ćevap”, u odnosu na druge, nije poseban samo po tome jer se pravi u “pločicama”, već i po somunu, koji se priprema u specijalnim krušnim pećima, s temperaturom većom od 400 stepeni Celzijusa.

– Tijesto je mekano i prije pečenja se uvalja u mekinje i kao takav dolazi na naše trpeze. Uz to, banjalučki ćevap najukusniji je kada se jede rukama – ispričao je banjalučki meteorolog i gurman.

 

The post U gradu na Vrbasu: Počeo prvi “Festival banjalučkih ćevapa” appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]