U BiH uvezeno 65 litara krvi iz Češke i Njemačke po cijeni od 43.548 KM

Litar krvi koštao je skoro 670 KM, a krv se koristi za laboratorije, transfuzije, a uvoze se i supstance na bazi krvi. Bosna i Hercegovina lani je iz Češke i Njemačke uvezla čak 65 litara krvi, što je plaćeno 43.548 maraka, podaci su Vanjskotrgovinske komore. To znači da litar dragocjene tečnosti košta skoro 670 KM, piše Dnevni avaz.

Inače, u 2017. uvezli smo za sedam litara više i te godine smo, osim od čeških i njemačkih, uvozili i od francuskih izvoznika. Posebne dozvole Prema odluci Vijeća ministara iz 2002. godine, krv se klasificira kao medicinski proizvod i dopušten je njen uvoz.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kazali su nam da se radi o uvozu krvi koja je potrebna za transfuziju primaocima, ali i krvi koja se nabavlja za laboratorije. Uvoznici moraju imati posebne dozvole.

– Na spisku UIO-a su dvije kompanije sa posebnim dozvolama, koje prolaze specijalne provjere kako bi se time bavile – kazao je Ratko Kovačević, portparol UIO-a BiH.

Riječ je uglavnom o privatnim kompanijama. No, i javne kompanije ili organizacije mogu biti uvoznici samo ako se radi o hitnom slučaju ili operaciji koja iziskuje veću količinu.

Jedan od uvoznika je farmaceutska kompanija “Hercegovinalijek” iz Mostara. Kako su kazali za Avaz, krv uvoze za potrebe svoje klinike i koriste je isključivo za transfuziju.

U banjalučkom “BromaBelu” ističu da, zapravo, uvoze hematološke supstance na bazi krvi, koje se koriste za testiranje lijekova ili za određene reagense. Dodaju da koriste samo male količine, a neiskorištene dijelove skladište u specijalnim komorama.

Kontrolni materijali

– Naša kompanija uvozi hematološke (krvne) materijale na bazi ljudske krvi, koji sadrže krvne elemente, kao što su eritrociti, trombociti… Riječ je o kontrolnim materijalima za hematološko-biohemijske analize ili provjeru kontrole kvaliteta rada pojedinih aparata – kazali su iz “BromaBela”.

Uvezeni materijal ne koristi se za transfuziju.

Nepogoda ili tehnički kvar

Zavod za transfuziologiju FBiH ima pravo da uveze krv ukoliko se ispune svi zakonski uvjeti, odnosno u slučaju prirodne nepogode ili ako se zbog tehničkih ili fizičkih kvarova izgube zalihe krvi, koje je teško prikupiti redovnim putem.

The post U BiH uvezeno 65 litara krvi iz Češke i Njemačke po cijeni od 43.548 KM appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]