U BiH od 33 osobe zaražene ospicama 21 nije vakcinisana

U Federaciji BiH i Republici Srpskoj zabilježeni su novi slučajevi oboljelih od ospica odnosno morbila.

Kako je za Dnevni avaz potvrđeno iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, njima je do sada prijavljeno 11 slučajeva, a posljednji je bio tokom prošle sedmice u Kantonu Sarajevo.

“Novi slučaj potvrđen je u laboratoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Inače, ovo je drugi potvrđeni slučaj. Prva pacijentica bila je smještena na Infektivnoj klinici KCUS-a. Ali, s obzirom na to da su u pitanju sporadični slučajevi, u Federaciji BiH nije proglašena epidemija”, pojašnjavaju iz Zavoda.

Epidemija je ipak zabilježena u manjen bh. entitetu, gdje su, prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, od 6. marta do 18. aprila registrirane 22 osobe oboljele od ospica. Najnoviji slučajevi prijavljeni su u Laktašima, a riječ je o odrasloj osobi od 37 godina i jednogodišnjem djetetu.

Od ukupnog broja oboljelih, 20 ih je laboratorijski potvrđeno, a 21 osoba nije vakcinisana. Za samo jedno oboljelo dijete postoji podatak da je primilo prvu dozu vakcine, piše Dnevni avaz.

Prvi oboljeli u RS su prije pojave bolesti bili u kontaktu s oboljelima u Srbiji, dok je kod dva slučaja kontakt s oboljelim osobama ostvaren u Crnoj Gori. Najveći broj oboljelih imao je srednje tešku kliničku sliku, 18 je hospitalizirano u bolnicama u Doboju, Istočnom Sarajevu, Prijedoru i u UKC Banja Luka.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Instituta za javno zdravstvo RS upozoravaju da bi obuhvat vakcinisanih MRP-om trebao biti 95 posto. U FBiH je lani vakcinisano 63,5 posto osoba, dok je u RS situacija nešto bolja.

Tako nizak procent vakcinisanih, navode iz nadležnih ustanova, pogoduje širenju epidemije.

Ospice odnose mlade živote u Rumuniji, u epidemiji ove gotovo iskorijenjene bolesti, za šta mnogi krive roditelje zavedene pričama da je vakcinisanje opasno. U drugoj najsiromašnijoj zemlji EU gotovo 12.000 ljudi oboljelo je od ospica u posljednjih godinu i po. Umrlo je njih 46, a među njima je 39 nevakcinisane djece mlađe od tri godine.

Rumunija je najpogođenija evropska zemlja epidemijom ospica.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]