Srebrenik.NET / Vijesti / Treći sajam organskih proizvođača 28. i 29. Marta u Gradačcu

Treći sajam organskih proizvođača 28. i 29. Marta u Gradačcu

Udruženje za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla održalo je sjednicu proširenog Odbora Grupacije organskih proizvođača Tuzlanskog kantona na kojoj je predstavljen 3. Sajam organskih proizvođača Eko – Etno BiH 2013.”, prenosi Fena.

Ovaj sajam će biti održan 28. i 29. marta u Gradačcu, gdje se očekuje oko 70 izlagača iz Bosne i Hercegovine i inozemstva. Osnovni cilj sajma je da okupi sve izlagače koji imaju certifikat organskog proizvođača iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i iz inozemstva kako bi predstavili organske proizvode bez mineralnih đubriva i bez upotrebe hemijskih preparata u procesu proizvodnje.

-Na Sajmu želimo okupiti sve izlagače sa svojim organskim proizvodima, a to je proizvodnja na zemljištu koja je prije toga ispitana, bez mineralnih đubriva i hemijskih preparata. Sve više je kupaca koji prepoznaju kvalitet takvih proizvoda. Želimo da imamo što više certificiranih proizvođača i želimo da se povećaju obimi proizvodnje, samim time da gradimo jedan brend da sutra to bude jedna organizacija koja stoji iza malih proizvođača i koji će biti prepoznatljivi sa geografskim porijeklom – kazao je sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla Suad Selimović.

U okviru Sajma bit će organizirana stručna predavanja, okrugli stolovi i prezentacije dostignuća organske proizvodnje u Bosni i Hercegovini. Prvi sajam organiziran je 2011. godine sa 45 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine, a prošlogodišnji je okupio 53 izlagača i iz BiH i inozemstva. Riječ je o specijaliziranoj sajamskoj manifestaciji koja se nastoji profilirati kao značajnija sajamska priredba u Bosni i Hercegovini i Tuzlanskom kantonu.

Ostavi komentar