Svjedok na suđenju Zukiću i drugima: Direktor me nazvao telefonom i rekao da se kandidati prime u radni odnos

U Općinskom sudu Sarajevo danas je, saslušanjem dva svjedoka Tužilaštva Kantona Sarajevo, nastavljeno suđenje generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije Amiru Zukiću i drugima, optuženima u predmetu Bosna.

Prvi svjedok Tužilaštva je bio dr. Fuad Husić, specijalista porodične medicine, od 29. maja 2016. godine generalni direktor JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo, a koji je svjedočio vezano za zapošljavanje laborantice Alme Međuseljac, u organizacionoj jedinici Doma zdravlja u Ilijašu.

Niko nije uticao na mene

Dr. Husić je naglasio da je za Međuseljac čuo prvi put nakon što je imao priliku vidjeti njenu aplikaciju za posao.

Nakon što su iz pomenute jedinice u Ilijašu tražili hitno popunjavanje tog, i još nekih drugih radnih mjesta, direktor Husić je, kako je rekao, “uzeo prvu od najbližih i najboljih aplikacija”.

Na pitanje tužiteljice šta to znači, odgovorio je: “To mi je zadnje došlo.”

No, objasnio je da je u aplikaciji stajalo da je u pitanju šehidsko dijete, da joj je muž nezaposlen, da sama ima dvoje djece, da je voljna raditi, a da je staž završila u KCUS, i to još 2007. godine.

“I onda sam dao prema Samiru ( Felaku, op. a.), šefu pravne i kadrovske službe, i otišao na godišnji odmor. Samir me poslije, dok sam bio na godišnjem, nazvao, i rekao da je obavio razgovor s Međuseljac, a ja sam rekao, da nas ne bi prozivali na Skupštini, hajde da idemo na njen probni rad od dva mjeseca. Nakon dva mjeseca je direktor jedinice iz Ilijaša Nijaz Štitkovac rekao da je vrijedna, da hoće raditi, i onda je primljena u stalni radni odnos”, objasnio je generalni direktor Husić, napominjući da je Međuseljac ispunila sve uslove koje traži pravilnik o radu, a na osnovu Zakona o radu, ali i Zakon o dopunskim pravima boraca, kojeg se on, istakao je, “drži tek u slučaju ako ima kandidate koji su približno istih kvaliteta.”

“Niko nije uticao na mene, niti će ikada moći, niko me nije molio u ovom slučaju”, naglasio je direktor Husić, koji je rekao i to da je u isto vrijeme bilo još nekoliko zahtjeva za zapošljavanje, iz nekoliko domova zdravlja, kako za doktore i za medicinske tehničare, tako i za nemedicinsku struku.

Husić je istakao i to da sam proces primanja saglasnosti za zapošljavanje od Ministarstva zdravstva KS traje dugo, a uzbog čega je, recimo, tri mjeseca čekao na zapošljavanje sedam doktora.

Rekao je i to da od tri načina zapošljavanja, javnim oglasom, preko službi za zapošljavanje, i neposredno, njegovom odlukom, otkako je on na čelu JU, treće zapošljavanje je daleko najbrojnije.

Branilac optuženog Safeta Bibića, kojem se stavlja na teret upravo ova tačka optužnice, konstatovao je da je Međuseljac zaposlena 1. septembra, “a moj klijent je uhapšen 28. augusta.”

Drugi svjedok Tužilaštva je bio Samir Felak, danas uposlenik Opšte bolnice Abdulah Nakaš, a u vrijeme činjenja krivičnog djela koje se stavlja na teret optuženom, bio je šef pravne i kadrovske službe u JU Dom zdravlja.

Felak je rekao da ga je direktor Husić “nazvao telefonom i kazao mu da se Alma Međuseljac primi u radni odnos, kao i još nekoliko kandidata za druga radna mjesta.”

Nsglasio je da oko ovog neposrednog zapošljavanja, a samo na taj način je zapošljavanje i vršeno, i on je to rekao, “generalni direktor donosi odluke samostalno.”

Felak se, inače, nije mogao sjediti predmeta Alme Međuseljac, niti kada je tačno sa njom razgovarao, “ali to sam sigurno uradio, čim sam poslao dokumenta, kao potpuna, odjelu za kadrovske poslove”, dodao je Felak.

“Moje je onda bilo da kažem kandidatu gdje će da se javi, ali i da informišem šefa organizacione jedinice o dolasku novog uposlenika. Ne, nisam više o tome obavještavao generalnog direktora”, napomenuo je Felak, koji je, inače, i potpisao odluku i ugovor o zapošljavanju Međuseljac.

“Imao sam ovlaštenje generalnog direktora”, objasnio je ovaj svjedok, koji je negirao da je njega bilo ko zvao da interveniše oko zapošljavanja Međuseljac.

Felak je, inače, na pitanje da li poznaje nekog od optuženih, odgovorio da poznaje samo Zukića.

Sudinica je pitala ovog svjedoka da precizira kada mu je generalni direktor rekao da je Alma Međuseljac zaposlena.

“Telefonskim pozivom, bio je na godišnjem odmoru”, odgovorio je svjedok, dodavši da tako, telefonski, nije bilo prvi put.

Naredno ročište će biti sljedećeg ponedjeljka, u pola deset, kada će biti saslušana tri svjedoka.

Zukiću i osmorici optuženih u predmetu Bosna suđenje je počelo 23. maja.

Navodi Tužilaštva

KT u Sarajevu tereti Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, kao i protivzakonito posredovanje. Zukić se tereti i za nedozvoljeno držanje oružja.

Eseda Džananovića optužnica tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, koji je, nakon proznanja krivice, i osuđen u međuvremenu.

Zukić i Bibić se, prema navodima Tužilaštva, terete da su u toku 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te su pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredi BiH.

Nakon toga, naveli su iz Tužilaštva, koristeći svoj utjecaj preko Džananovića, Zukić je realizirao nezakonita zapošljavanja.

Izvor: oslobodjenje

The post Svjedok na suđenju Zukiću i drugima: Direktor me nazvao telefonom i rekao da se kandidati prime u radni odnos appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]