Šta čeka novog načelnika u Srebreniku?

Nedavno novoizabrani načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović, preuzeo je dužnost prvog čovjeka ove Općine! On je na vanrednim izborima održanim u septembru, izabran za načelnika nakon što je njegov prethodnik Sanel Buljubašić, nakon dvije nepotpune godine podnio ostavku.
SetWidth678-nihad-o

Zanimljivo je da je novi načelnik u Srebreniku otvorio Facebook profil popularne društvene mreže na kojoj će obavještavati javnost o svom radu. Premda Općina Srebrenik posjeduje i zvaničnu web stranicu, novi načelnik u Srebreniku odlučio je da i na ovaj način komunicira sa svojim građanima, koji će biti detaljno upoznati o njegovom svakodnevnom radu.

Šta čeka Nihada Omerovića na novoj poziciji načelnika? Onima koji malo bolje poznaju situaciju u ovoj Općini, jasno je kako ga čeka ogroman posao i nimalo ružičast put. Čeka ga blizu 8.000 nezaposlenih i nezadovljnih građana koji očekuju da pronađu zaposlenje, stotine porodica ugroženih od poplava i klizišta. Prvog čovjeka Općine Srebrenik čeka i reforma javne uprave kako bi građani konačno dobili bolje i efikasnije usluge a ne običan dokument čekali i po desetak dana.

Omeroviću predstoji i konsolidacija javnih ustanova i preduzeća, posebno ovih prvih gdje su jako teške situacije u JU “Centar za kulturu i informisanje” i JU “Sportsko-rekreativni centar”, ali i u preduzećima poput JP “9.septembar” čija je upravljačka struktura u protuzakonitim okvirima do problema sa vodnosnadbijevanjem, sanitarnom deponijom, parkinzima, psima lutalicama, te poboljšanju kvaliteta zraka i rješavanjem kolektivnog zagrijavanja stambenih jedinica u užem gradskom jezgru.

Novog načelnika čekaju i tužbe kako fizičkih tako i pravnih lica, koje u svakom momentu mogu blokirati račun Općine i dovesti u pitanje funkcionisanje svih onih koji ovise o Općini.

Tu je i zakonodavna vlast, tačnije Općinsko vijeće, u kojem trenutno načelnik nema većinu i koja bi mu mogla stvarati poteškoće u odlučivanju.

Ovo je samo dio onoga s čim će se suočiti novoizabrani načelnik u Srebreniku, koji će za olakšavajuću okolnost imati što su na više nivoe izabrani bivši načelnici Srebrenika i to Mehmed Bajrektarević (Skupština Tuzlanskog kantona) i Osman Suljagić (Parlament FBiH). Uz to, dolaze iz iste političke partije a poznati su im problemi u lokalnoj sredini, tako da će imati “otvorena vrata” kako bi Općini Srebrenik kroz određene projekte pribavili što više sredstava, ali i novih radnih mjesta.

Koliko će novi načelnik Srebrenika uspjeti da se suoči sa svim ovim problemima i da ih riješi na adekvatan način, pokazat će vrijeme koje je pred nama.

pressing.ba

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …