Srebrenik.NET / Vijesti / Serge Brammertz: Ratko Mladić je u Srbiji!

Serge Brammertz: Ratko Mladić je u Srbiji!

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je danas da, na osnovu podataka koje je dobio, nema razloga da vjeruje da se haški optuženik Ratko Mladić nalazi van Srbije.

“To je utisak koji dijele i moji sagovornici”, rekao je Brammertz na konferenciji za novinare nakon jučerašnjeg razgovora sa akcionim timom za lociranje i hapšenje haških bjegunaca.

“Veoma detaljno analiziramo zašto do hapšenja Mladića još nije došlo”, rekao je Brammertz i najavio da će se optužnica protiv Madića izmjeniti i dopuniti.

Brammertz je rekao da ne može biti alternative hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića i da od nadležnih službi u Srbiji očekuje da učine sve u praktičnom smislu kako bi oni bili privedeni pravdi, a od političara da ih podrže u tom poslu.

“Koristim sve svoje sastanke sa operativnim službama i političarima insistirajući na njihovom hapšenju”, rekao je Brammertz.

Komentarišući donošenje Deklaracije o Srebrenici u srpskom parlamentu, Brammertz je rekao da taj gest vlasti Srbije neće biti spomenut u narednom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN, koji će biti podnijet u junu.

“To nije nešto što ću spomenuti u izveštaju o saradnji jer to je politička izjava. Naravno to je korak u u dobrom smjeru, ali nadam se da je on učinjen zbog budućnosti Srbije i njenog naroda a ne zbog Haškog tribunala”, rekao je Brammertz.

Izvor: cafe.ba

Ostavi komentar