Srebrenik.NETwork

SDP: Od Parlamenta FBiH tražimo da naredi smjenu Sebije Izetbegović

Današnja dešavanja na KCUS-u potvrdila su kako je jedina politika menadžmenta ove zdravstvene ustanove, na čelu s direktoricom Sebijom Izetbegović, isključivo ostvarivanje ušteda, čak i po cijenu ljudsk

ih života, stoji u saopćenju SDP-a.

Zastupnici SDP-a BiH u Skupštini Kantona Sarajevo su u više navrata upućivali različite inicijative kako bi se otvorila odgovorna javna rasprava u nadležnim institucijama i tražilo rješenje za probleme u sektoru zdravstva.

 

Nikada niti jedna inicijativa nije ozbiljno ni razmotrena, a kamoli da se o tome otvorila bilo kakva ozbiljna rasprava. Umjesto toga nastavilo se nevjerovatno poigravanje sa sudbinom teško oboljelih građana, poručuju iz SDP-a.

 “Sve što se danas desilo s onkološkim pacijentima na KCUS-u vrhunac je moralnog, poslovnog i etičkog posrnuća Sebije Izetbegović i SDA koja joj je omogućila potpunu privatizaciju zdravstva u Kantonu Sarajevo.

Zbog svega navedenog SDP BiH će na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH predložiti usvajanje zaključka kojim će se od Upravnog odbora KCUS-a tražiti da odmah smijeni kompletno rukovodstvo na čelu s direktoricom koja je svojim djelovanjem ugrozila veliki broj života pacijenata KCUS-a i uskratila brojne vidove medicinske pomoći.

Također, tražit ćemo da Parlament FBiH zaduži Vladu FBiH da smijeni Upravni odbor KCUS-a ako ovaj odbor ne razriješi direktoricu Izetbegović.

Na ovaj način vrlo jasno će se vidjeti koje politike stoje iza brige za zdravlje građana, a koje iza ličnih, nezasitih ambicija pojedinaca koji misle da čak imaju pravo direktno odlučivati o životu i smrti građana BiH”, kaže se u saopćenju.